Ekonomski aspekti UEFA EURA 2024: Nagradni fond 331 milion eura, osam miliona pobjedniku

Evropsko prvenstvo u fudbalu, sada poznato i kao UEFA EURO, zapravo je sportsko takmičenje sa relativno kratkom istorijom. Za razliku od Svjetskog prvenstva koje ima tradiciju dužu od 90 godina, najvažnije takmičenje evropskih reprezentacija u “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu” organizuje se od 1960. godine.

I samo u poređenju sa južnoameričkim kolegom – Copa America, koji postoji od 1916. godine, veliki je vremenski zaostatak.

Naravno, u međuvremenu je popularizacija fudbala dosta promijenila situaciju. Samo takmičenje u Evropi pretrpjelo je promenu formata i, ne manje važno, značajan skok u ekonomskom uticaju.

Kako piše u obrazloženju na zvaničnom sajtu Evropske kuće fudbala, u okrilju poslijeratne Evrope, koja se oporavljala i obnavljala iz ruševina, bilo je prilično teško organizovati takmičenje ovakve prirode. UEFA je ovu ideju prvi put objavila na kongresu 1957. godine, a tri godine kasnije održan je Kup evropskih nacija, koji se danas smatra prvim evropskim fudbalskim prvenstvom.

Dana 10. jula 1960. godine, u finalnoj utakmici na stadionu “Park prinčeva” u Parizu, reprezentacija Sovjetskog Saveza je savladala reprezentaciju Jugoslavije rezultatom 2:1. Milan Galić je postigao gol za Jugoslaviju u 43. minutu, ali je SSSR pobedio golom Ponedeljnika u produžecima.

Zanimljivo je da selekcije Istočne Njemačke, Engleske i Italije nijesu nastupile na prvom kontinentalnom takmičenju jer su bile protiv samog formata kupa. S druge strane, Jugoslavija je osam godina kasnije u Rimu ponovila drugo mjesto, a nijedna od šest država koje su izašle iz njenog raspada kasnije nije ponovila taj uspjeh.

Njemci i Španci su istorijski imali najviše uspjeha, a po tri puta su podizali pobednički pehar.

Što se tiče nagradnog fonda za učesnike, on je u nominalnom iznosu konstantno rastao sve do EURO 2020 šampionata u Engleskoj (zapravo održanog godinu dana kasnije, zbog uticaja pandemije korona virusa). Naime, nagradni fond od 331 milion eura koji je UEFA odredila za EURO 2020. biće na snazi ​​i ove godine, što znači da će 24 reprezentacije učesnice, odnosno njihovi fudbalski savezi, taj iznos podijeliti između sebe, prema ostvarenom učinku.

Pobjednik će dobiti sigurnih osam miliona eura

Međutim, UEFA godišnjim uplatama u HatTrick finansijski program svim svojim članicama isplaćuje dio zarade od EURO turnira, a u posljednjem četvorogodišnjem ciklusu, zaključno sa 2024., obavezala se da će isplatiti ukupno 775 miliona eura.  

Očekuje se da će ekonomski uticaj na lokalnu ekonomiju zemlje domaćina biti veliki.

Prije osam godina u Francuskoj je izračunato da su posjetioci tokom turnira ostavili oko 1,6 milijardi eura, dok prije tri godine u Engleskoj učinak nije bio značajno veći jer pandemija još nije bila zvanično okončana.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak