„Svetac” čeka dogovor oko Kraljičine plaže

Foto: pixabay.com

Bez dogovora o načinu funkcionisanja Kraljičine plaže i staze između te plaže i spa-centra u Miločerskom parku, hotelski operator “Aman” neće da otvori grad hotel “Sveti Stefan”, jer ne mogu da garantuju gostima bezbjednost i privatnost.

To je “Vijestima” rečeno u kompaniji “Adriatic Properties” koja je zakupac elitnog ljetovališta Sveti Stefan – Miločer.

Ovim se praktično nastavlja agonija oko zaštitnog znaka crnogorskog turizma, koji je pune tri godine pod katancem, od kada je pokrenut arbitražni postupak pred međunarodnim sudom u Londonu težak stotinu miliona eura.

Upravo korišćenje Kraljičine plaže, koja je decenijama unazad bila zatvorena za javnost, rezervisana isključivo za goste hotela, ali i političku elitu, dovelo je do zatvaranja popularnog Sveca.

Naime, grad hotel je zatvoren prije tri ljeta nakon što su mještani polomili ogradu na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom naredilo njeno uklanjanje, te staze u Miločerskom parku oslobodilo za korišćenje.

Aman, kako su kazali Vijestima, se tada odlučio da zatvori ostrvo, ali i Vilu Miločer, jer država nije mogla da im pruži garanciju i obezbijedi sigurnost i privatnost gostima na makar jednoj plaži hotelskog kompleksa.

Naime, hotelski kompleks obuhvata hotele Sveti Stefan, Vilu Miločer i nekadašnji hotel “Kraljičinu plažu”, koji je porušen i na njegovom mjestu se gradi novi hotel depandansi sa 60 apartmana za prodaju.

Ujedno kompleks izlazi na tri plaže – Kraljiču plažu, Veliku miločersku plažu (Kraljevu plažu) i desnu svetostefansku plažu.

“Prošle godine smo postigli privremeni dogovor o načinu funkcionisanja Kraljičine plaže, pa smo otvorili. Za ovu sezonu nemamo ni za to dogovor”, kazali su u “Amanu” Vijestima.

Nakon što se u ljeto 2021. desio incident, “Adriatic Properties”, kako su kazali, tražili su garancije od države da se to neće više dešavati, ali ih nisu dobili.

Tada je država pokrenula arbitražni postupak. U medijima se u više navrata pisalo da je arbitražu u Londonu tešku stotinu miliona eura pokrenuo zakupac, u stvari prvo je država podnijela tužbu, a potom je “Adriatic Properties” uzvratio.

Iako sa svoje strane Vlada navodi da je ugovorom o zakupu koji je zaključen prije 17 godina, sa zakupcem sve definisano oko korišćenja hotelskog kompleksa,, očigledno da dosta toga nije, zbog čega se sada došlo u ćorsokak.

Podsjećamo, zakupac grad hotela “ Sveti Stefan” i Vile Miločer, kompanija “Adriatic Properties” prihvatila je predlog Vlade da na tri mjeseca arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu stave u stanje mirovanje, za to vrijeme otvori elitno ljetovalište.

Dogovor je da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na popularnom Svecu bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo, ali samo za posjetioce.

Ipak, iako je to bio predlog Vlade, peti od januara, od kada zakupac insistira da se postigne dogovor i izađe iz spora, iz Vlade je prije nekoliko dana stigao odgovor da ne prihvataju privremeno opravdanje grad hotela.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je Vijestima kazao je da će predložiti Vladi da se raskine ugovor sa kompanijom “Adriatic Properties” ukoliko taj hotel ove sezone ne počne sa radom.

“Po ugovoru o zakupu, nešto najljepše što ima ova država je dato ‘Adriatiku’. Taj ugovor je na snazi, po njemu hoteli moraju biti otvoreni, ne postoji opcija da ne budu otvoreni, i mora da se plaća ta veoma simbolična renta”, rekao je on.

Poručio je da se nikome neće dozvoliti da dobije povlašćeni status i da “našu državu vidi kao mjesto gdje će moći da radi šta misli, odnosno što je možda nekad radio, a drugačije se postupalo po tome”.

“Nikakve dodatne zahtjeve mimo ugovora o zakupu nećemo ispunjavati, jer nemamo pravo na to, a mislim i da zahtjevi nisu realni, ono što smo mogli čuti od zakupca. I sve informacije da predlažemo nešto – ništa nismo predlagali kao država, samo smo saslušali drugu stranu”, rekao je Đeljošaj.

Kazao je da je zakupcu ova sezona šansa da otvore hotel i ispoštuju ugovor.

“Zakupac nema više pokušaja igranja sa državom, sa nečim što je naše najvrednije što imamo i tome ćemo stati na kraj”, poručio je.

Građani prijete blokadom

Grupa građana “Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u vlasništvo države” pokrenula je prije nekoliko dana peticiiju za spas Svetog Stefana, te pozvala nadležne da spriječe dalje propadanja bisera crnogorskog turizma, te omoguće njegovo otvaranje.

Oni predlažu, kroz sporazum sa zakupcem, a ako to nije moguće onda kroz raskid ugovora – da se grad-hotel Sveti Stefan, kojeg su u prošlosti sagradili njihovi preci, otvori.

“Da se grad hotel otvori na način da jedna ulica u gradu – hotelu, od glavnog ulaza do restoranske terase preko trga ispred crkve Svetog Stefana, bude prohodna za goste, turiste i građane Crne Gore, uz eventualnu naplatu ulaza, duž koje bi se nalazile galerije, radionice, restorani, suvenirnice i muzeji sa sadržajima koji promovišu lokalnu kulturnu baštinu i domaće (paštrovske i crnogorske) proizvode. Takođe predlažemo da grad-hotel u ovakvom režimu bude otvoren tokom čitave godine, uz eventualno zatvaranje hotelsko-smještajnih kapaciteta u zimskom periodu, a sve u cilju promocije održivog turizma koji ne zavisi samo od ljetnje sezone”, ističe se u peticiji.

Ranije su mještani sa protesta održanog krajem marta upozorili da ukoliko do 15. juna ne bude otvoren grad hotel, da će blokirati kompletno naselje.

(Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak