LinkedIn ukida ciljane oglase, kako bi se uskladio s tehničkim pravilima EU

Microsoftov LinkedIn ukinuo je alat koji mu omogućava da koristi osjetljive lične podatke za ciljano oglašavanje, kako bi se uskladio s pravilima EU o online sadržaju, objavila je u petak platforma društvenih medija.

Ovaj potez kompanije uslijedio je nakon žalbe organizacija civilnog društva Evropskoj komisiji, koja takođe djeluje kao tehnološki nadzornik za blok od 27 zemalja.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), online posrednici su dužni da korisnicima daju veću kontrolu nad korištenjem njihovih podataka, uz mogućnost da isključe personaliziovani sadržaj.

Kompanijama nije dozvoljeno da koriste osjetljive lične podatke kao što su rasa, seksualna orijentacija ili politička mišljenja za svoje ciljane oglase.

Komisija je u martu poslala zahtjev za informacijama LinkedInu nakon što su grupe rekle da alat može omogućiti oglašivačima da ciljaju korisnike LinkedIn-a na osnovu rasnog ili etničkog porijekla, političkih mišljenja i drugih ličnih podataka zbog njihovog članstva u LinkedIn grupama.

„Odlučili smo da prilagodimo te alate uklanjanjem mogućnosti stvaranja reklamne publike u Evropi koja koristi članstvo u LinkedIn grupama kao ulaz,“ rekao je potpredsjednik LinkedIn-a Patrick Corrigan u postu na LinkedIn-u.

“Uveli smo ovu promjenu kako bismo spriječili bilo kakvu zabludu da oglasi evropskim članovima mogu biti indirektno ciljani na osnovu posebnih kategorija podataka ili povezanih kategorija profiliranja”, rekao je.

Šef industrije EU Thierry Breton pozdravio je taj potez.

“Komisija će pratiti efektivnu implementaciju LinkedIn-ovog javnog obećanja da će osigurati punu usklađenost sa DSA”, rekao je on u izjavi.

Podnosioci žalbe European Digital Rights (EDRi), Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF), Global Witness i Bits of Freedom pozdravili su potez LinkedIn-a.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak