Film nedjelje: Švajcarska – raj za novac ruskih oligarha

Uprkos sankcijama protiv Rusije, vjeruje se da je veliki broj menadžera imovine sakrio novac koji pripada Putinovim osobama od povjerenja. Ovaj dokumentarac prati trag bankara iz sjenke i visokih ruskih zvaničnika do Švajcarske.

Privatni avioni i vile, bankovni računi i finansijska imovina: Švajcarska je pod kritikama međunarodne zajednice. Jesu li švajcarski upravitelji imovinom i poznate institucije zaobišli sankcije protiv bogatih Rusa zbog dobrih veza s Kremljom?

Kada je ruska vojska napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Evropska unija je odgovorila sankcijama Rusiji. Pogođeni su i ruski oligarsi koji su poslovali u Evropi. Mnogi od njih svoju imovinu drže u švajcarskim privatnim bankama. Švajcarska se pridružila sankcijama, doduše s oklijevanjem i samo pod pritiskom iz inostranstva.

Međutim, čini se da neki ruski građani još uvijek uspijevaju da zaobiđu sankcije. Na to upućuju interni dokumenti menadžera imovine iz Ciriha koji su na kratko objavljeni na darknetu 2023. Koliko je obimna skrivena ruska imovina? Koliko su švajcarske vlasti ozbiljno shvatile sankcije i na koji način SAD i Evropa pritiskaju švajcarske banke saznajte u dokumentarcu Deutche Welle-a.

Podijeli ovaj članak