Vlada se sprema za davanje crnogorskih Aerodroma pod koncesiju

Vlada je obavezala Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da obezbijedi i na poseban račun Ministarstva finansija uplati novac koji je potreban za eksproprijaciju nekretnina koje su u državnoj studiji lokacije Aerodrom Tivat, predviđene za drugu fazu širenja tamošnje vazdušne luke, pišu današnje Vijesti.

To bi, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, a imajući u vidu procjene sudskih vještaka u parnicama koje građani još vode za povraćaj ili obeštećenje za njihovu imovinu na aerodromu, Tivat državu moglo da košta najmanje 50 miliona eura, odnosno, 109 eura po kvadratu.

Vlada je prošle sedmice usvojila Informaciju o postupku eksproprijacije nepokretnosti u zahvatu Faze II aerodroma Tivat u kojoj piše da u sklopu priprema za sprovođenje koncesije crnogorskih vazdušnih luka, treba riješiti imovinsko-pravna pitanja nad nekretninama predviđenim za širenje i modernizaciju tivatskog aerodroma kako bi one bile u državnoj svojini i kao takve eventualno mogle biti ustupljene u koncesiju budućem koncesionaru. Riječ je o 143 parcele čija je ukupna površina iznad 50 hektara. U Vladinom dokumentu se ne navodi ni okvirna cifra koliko bi novca trebalo da se obezbijedi za ekspropirjaciju.

UZELI IMOVINU OPŠTINI

Granice koncesionog područja na lokaciji aerodroma u Tivtu definisane su na osnovu planske dokumentacije kojom je tretirano ovo područje i predložene faznosti realizacije investicionog programa u širenje i modernizaciju aerodromskih kapaciteta.

Ukupno područje predviđeno za koncesionu djelatnost na aerodromu u Tivtu obuhvata površinu od 157,86 hektara kopnenog dijela i 8,83 hektara akvatorijuma Tivatskog zaliva, a podijeljenio je na tri faze realizacije. Zahvat prve faze obuhvata 84,7 hektara i tu su imovinsko-pravni odnosi u najvećoj mjeri završeni jer je država na sebe uspjela da upiše veći dio tih nekretnina. Naime, prije nekoliko godina, u do kraja po zakonu nikada srovedenom postupku pred katastrom, država je uspjela da sa Opštine Tivat kao vlasnika na sebe prebaci oko 700 hiljada kvadrata tog zemljišta koje je legalna svojina Opštine Tivat. Lokalna uprava Tivta tome se usprotivila i pred Upravnim sudom uspjela da u dva navrata obori odluku tivatskog katastra da sa Opštine na državu prebaci vrijednu imovinu, ali katastar do sada nije u djelo sproveo odluku suda da te nekretnine ponovno vrati lokalnoj upravi.

Bivša DPS-om predvođena Vlada premijera Duška Markovića je Tivtu 2018. godine prepisujući na državu kao vlasnika nekretnine koje je u svojini do tada imala lokalna samouprava u i oko kompleksa tivatskog aerodroma, pričinila direktnu štetu od preko 70 miliona eura, ali nijedna od tri posljednje Vlade u kojima nije bilo DPS-a, nije tu odluku ispravila i Tivtu vratila njegovu imovinu. Takvo i prijašnje postupanje države koja je administrativnim putem i izmjenama podataka u katastru, Tivtu bez naknade oduzela imovinu koju je ta Opština legalno sticala prije skoro 70 godina kada je građen ovdašnji aerodrom kupovinom, ekspropijacijom ili poklonom vlastitih gađana, nije do danas izazvala nikakvu reakciju državnog tužilaštva.Vlada sada ide korak dalje i namjerava da za sebe uzme i privatnu imovinu u okolini aktuelnog aerodromskog kompleksa, a što bi je prema nekim grubima, ali konzervativnim procjenama, moglo koštati najmanje oko 50 miliona eura.

(Opširnjije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak