Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj i Izvještaj o poslovanju za 2023. godinu. Na Skupštini je odlučeno i da se dio neto dobiti ostvarene u finansijskoj 2023. godini, u iznosu od 5,56 miliona eura – odnosno 12 eurocenti po akciji (bruto) – isplati akcionarima na ime dividende, dok će se preostali dio dobiti u iznosu od 1,08 miliona eura raspodijeliti u zadržanu dobit.

Za nezavisnog revizora društva za 2024. godinu, Skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće Deloitte, a usvojena je i Politika naknada Društva.

Društvo je donijelo odluku o smanjenju kapitala na osnovu koje će poništiti stečene sopstvene akcije, te posljedično i Odluku o promjeni Statuta, a Skupština akcionara je dala ovlašćenje za novi otkup sopstvenih akcija, u koje svrhe će Društvo opredijeliti iznos od 3 miliona eura, koji će biti utrošen u narednih 10 mjeseci.
***

Rast rezultata poslovanja uz veće prihode i rast profitabilnosti, rast broja korisnika svih tipova usluga i superiorna pozicija u segmentu kapaciteta i pokrivenosti teritorije i stanovništva 4G i 5G mobilnim mrežama, predstavljaju ključne odrednice uspješno zaključene 2023. godine. Najveći rast Crnogorski Telekom bilježi u postpaid i prepaid segmentu, uz stabilnu poziciju tržišnog lidera u postpaid – u i mobilnom internetu. Tokom 2023. godine ostvaren je i rast od 11% više korisnika na optici.

Kompanija je prethodnu godinu posvetila investicijama u strateški razvoj mobilne i optičke mreže, zahvaljujući čemu Telekom, prema mjerenjima i podacima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) ima najveću i najbržu 4G i 5G mrežu, takođe i stabilnu mrežu, sa ostvarenim protokom od preko 53 miliona gigabajta u 2023. godini, što predstavlja rast saobraćaja od 34% u odnosu na 2022. godinu.

Prethodnu godinu obilježilo je uspješno predstavljanje nove TV platforme – MagentaTV, uz odlične rezultate migracije korisnika na novu platformu tokom 2023, ali i odlične trendove u segmentu mjerenja korisničkog zadovoljstva za MagentaTV servis. Paralelno sa modernizacijom mobilne mreže, u cilju poboljšanja kapaciteta i performansi, kao i potpunog korišćenja kupljenog spektra na 2,6 GHz, tokom cijele 2023. godine Telekom se pripremao za gašenje 3G mreže, koje je završeno u januaru 2024.

Finansijski aspekt poslovanja Crnogorskog Telekoma tokom 2023. godine karakterišu pozitivni trendovi, sa najznačajnijim iskorakom u dijelu neto dobiti od 6,6 miliona, čime je ostvaren izuzetan rast u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 30,1 milion, 6,6% više nego prošle godine.

„Prethodne godine ostvareni su izuzetni rezultati u komercijalnom i tehnološkom smislu, i formirana čvrsta baza za uspješnu 2024. godinu. Tako, i u prvom kvartalu ove godine bilježimo rast prihoda i operativne dobiti u odnosu na isti period prethodne godine, rast korisničke baze, koji je najevidentniji u postpaid segmentu, ali i prvo mjesto, kada je riječ o zadovoljstvu korisnika, što je pokazalo istraživanje koje realizuje nezavisna, inostrana agencija po metodologiji relevantnoj na globalnom nivou“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Telekoma.

Crnogorski Telekom će u 2024. godini, u mrežu, platforme i korisničko iskustvo uložiti oko 20 miliona eura, čime se nastavlja snažan investicioni trend iz prethodnog perioda.

„Nastavljamo sa ulaganjima – sa 210 lokacija u zemlji, preko 83% pokrivenosti stanovništva 5G signalom i najvećom brzinom u mobilnoj mreži, ulažemo i dalje u lidersku poziciju Telekoma. Nije jednostavno navesti sve projekte u koje smo investirali vrijeme i resurse prethodnih godina, zahvatili smo najnaprednije telekomunikacione trendove i postavili ozbiljne zadatke konkurentima, ali, kako sam već istakao, nastavljamo dalje. Povratna informacija naših korsnika je motiv, ali i odgovornost, da osiguramo kontinuitet u dijelu održavanja kvaliteta servisa i inovacija. Proces rasta Crnogorskog Telekoma rezultat je energije, entuzijazma i predanog rada menadžmenta i zaposlenih, ali i rezultat zainteresovanosti i podrške naših akcionara, na čemu sam izuzetno zahvalan, jer je važan impuls za uspješno djelovanje i pozitivne rezultate i u narednom periodu“, zaključuje Udovičić.

Crnogorski Telekom već duže od deceniju i po, na veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, ostaje jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi.

Podijeli ovaj članak