Gaspromov izvoz gasa u Evropu u maju je porastao za 39 odsto na godišnjem nivou

Ruski energetski gigant Gasprom u maju je u Evropu izvezao 89,5 miliona kubnih metara gasa, što je 39 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Kako prenosi Reuters, Gaspromov izvoz gasa u Evropu porastao je za 7,3 odsto u odnosu na april.

Gasprom je prestao da objavljuje podatke o izvozu od početka 2023. godine, pa je britanska agencija te brojke izračunala na osnovu dnevnih izvještaja o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu i podataka evropskog gasnog operatera Entsog.

Prošle godine je Gaspromov izvoz gasa u Rusiju pao za 55,6 odsto u odnosu na 2022, tako da je trenutni porast izvoza u maju 2024. posledica efekta niske baze iz prošle godine, navodi portal Oilprice.

Gasprom je početkom maja objavio da je u 2023. zabilježio godišnji gubitak u iznosu od 629,1 milijardu rubalja, što je otprilike 6,4 milijarde eura, a loš rezultat je prije svega posljedica pada prihoda od isporuke gasa u Evropu.

U pitanju je prvi godišnji gubitak Gasproma od 1999. godine, pošto je kompanija od tada pa sve do prošle godine bila profitabilna.

Gasprom je u 2022. zabilježio znatno bolji rezultat, profit od 1,23 biliona rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, prenosi Tanjug.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak