U Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola miliona stranih radnika

Prema procjeni Hrvatskog udruženja poslodavaca, u Hrvatskoj bi do 2030. trebalo da radi više od pola miliona stranih radnika. Nedostaje radnika u svim djelatnostima, pa tako i u trgovini. Zato sve češće hrvatske građane uslužuju radnici iz dalekih zemalja – oko 30 odsto stranih radnika su Nepalci i Filipinci. Pri rome, prosječna plata u radnji je od 700 do 1000 eura.

O stanju u sektoru trgovine, nedostatku radnika, platama i potrošnji razgovarali su u programu Hrvatske radio televizije.

– Čest je slučaj da im Hrvatska služi kao ulazna tačka za zemlje EU, jer razvijenije zemlje Evropske unije imaju veće plate ne samo u trgovini već i u svim djelatnostima, rekao je za HRT Martin Evačić, predsjednik Trgovačko udruženja HUP-a.

Dodaje da ljudi, ako imaju priliku, idu tamo gdje im je bolje. On ističe da srednje škole koje su obučavale trgovce danas praktično ne postoje.

– Ja sam iz Varaždina, koji je imao jak srednjoškolski centar u kojem su se školovali trgovci, a danas se godišnje ne upisuje niti jedno odjeljenje trgovaca. – kazao je on.

Ističe da prema Zakonu o trgovini trgovac mora imati najmanje završenu srednju školu.

– S obzirom na nedostatak radne snage, zapošljavamo i ljude sa osnovnom stručnom spremom, kaže on i dodaje da često čuje nezadovoljstvo kupaca uslugom u samoj radnji, ali, kako kaže, to je realna situacija ne samo u trgovine, ali i u cjelokupnoj privredi, samim tim i da nemamo dovoljan broj adekvatno kvalifikovanih radnika – navodi Evačić.

Izvor: HRT

Podijeli ovaj članak