REBEC 2024 naredne sedmice u Beogradu: Mozaik novog svijeta

Vodeći događaj jugoistočne Evrope u oblasti razvoja nekretninaREBEC 2024. biće održan u Beogradu 11. i 12. juna,

Na skupu će učestvovati lideri međunarodnih kompanija iz više od 40 zemalja, a kroz 24 tematska panela “putovaće se svijetom”: urbanističko-arhitektonski, finansijski, inženjering, kroz tržište…

Predstavnici svjetskih kompanija iznijeće svoja iskustva i znanja, razgovarajući o “vrućim” temama u razvoju hotela, maloprodaje, ureda, logistike, industrije i stanovanja, kao i o svim aktuelnostima u okviru zakonodavstva, alternativnim oblicima finansiranja, uticaju vještačke inteligencije i klimatologija na razvoj nekretnina. Tih dana Beograd će postati svetska prijestonica arhitekture, kojom će prodefilovati najprestižnija imena iz ove branše, koja se sve češće pojavljuju na ovom tržištu, ugovarajući poslove u  prijestonici Srbije.

Važna tema će biti EXPO 2027. Kao predavači tu su Matteo Gatto i Mario Liguori iz međunarodnih sajamskih udruženja, koji su usko povezani sa razvojem brenda EXPO i koji imaju bogato iskustvo u radu na mega-projektima, kao što je Universal EXPO (Šangaj 2010, Milano 2015, Dubai 2020).

Učesnici REBEC-a dolaze iz sljedećih kompanija: Bogl Architects, Chapman Taylor, Reiner Schmidt, ReardonSmith Architects, Design International, Colliers Crna Gora, Puricell Design, Multipraktik Design Studio, EVOZOME, Kooperativa Studio, AOC, MM Real Estate, SquarePlan, Cushman & Wakefield Češka Republika, Atrium Property Services, NKO, Stonedge, MVJ Advokati, BigShefs, MPC Properties Germany, Tokata, Avalon Real Estate, Energy Concept, Reify, mstep, Accor, Hyatt, Radisson group, Horwath HTL Srbija, Eurostars hotels, Beyman Group, PlanRadar, Koton, Ecovis SEE, WE Consult, alfa real estate, Erste Bank Novi Sad A.D, Leko Architects, Intesa Banka, Delta Real Estate, Walvius,  Eurasian Real Estate Investment Management, JYSK, IO Partners, B Devet i mnogi drugi.

Mozaik novog svijeta

U današnjem, kasnijem postkovid vremenu, koje je donijelo visok nivo neizvjesnosti, međunarodnih sukoba i inflatornog kretanja, mnoga pitanja se sijeku u jednoj tački. Svijet kakav poznajemo, ubrzano se i značajno mijenja. Nastupajuća metamorfoza, kao i ubrzana izmjena regulative, već su vidljivi, mada su prave dimenzije tih promjena i dalje nesagledive.

Radeći na vizuelnom identitetu XVII REBEC-a , organizatori su se „poigrali“, pitajući veštačku inteligenciju: „Kako će Beograd izgledati 3024. godine“? Jedan od odgovora mašine bila je i živopisna slika grada u ovom tekstu, kojom mašina pokušava da imitira crtež napravljen ljudskom rukom:

Ilustracija nastala kao odgovor vještačke inteligencije na pitanje REBEC -a “Kako će Beograd izgledati 3024. godine” 

Što se tiče REBEC programa, sva ta kretanja biće tema – od primjene ESG standarda, zatim, smanjenja emisije ugljenika i podizanja energetske efikasnosti (upravo zbog Pariskog sporazuma i propisa EU, ali i zbog potražnje i zainteresivanosti samih zakupaca i investitora), pa do geopolitičkih.

Određeni broj razvojnih projekata zastao je kod banaka na ocjenjivanju ESG pravila, pa su “vraćeni na popravni”, tako da je tema obuke i implemenatcije ESG veoma aktuelna.

Predstaviće se i savremene tehnologije, koja uključuju vještačku inteligenciju ali i čija rješenja klimatologiju stavljaju u prvi plan. Sve su brojniji preduzetnici koji ozbiljno razmatraju klimatske promjene i njihov uticaj na razvoj nekretnina.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak