Kolika je najveća naftna kompanija na svijetu u poređenju sa najvećim konkurentima (infografika)

Od maja 2024. u svijetu postoji samo šest kompanija koje su vrijedne preko trilion, a samo jedna od njih je naftna kompanija.

U narednoj infografici u perspektivu sa s ostatkom najvećih svjetskih naftnih kompanija stavljena je saudijska Saudi Aramco. Brojevi su dobijeni sa Companiesmarketcap.com i objavljeni su na dan 24. maja 2024.

Source: Visualcapitalist.com

Podaci koji su korišteni za kreiranje ove grafike navedeni su u tabeli ispod.

Source: Visualcapitalist.com

Saudi Aramco je pokrenuo inicijalnu javnu ponudu (IPO) 11. decembra 2019. To ostaje najveći IPO u istoriji, prikupivši 25,6 milijardi dolara i procjenjujući kompaniju na 1,7 triliona dolara. Aramco je takođe jedina kompanija od trilion dolara koja nije smještena u Sjedinjenim Državama.

Od 2022. godine, Aramco je imao rezerve od 259 milijardi barela nafte, što je znatno više od rivala kao što su ExxonMobil (17,7 milijardi) i Chevron (11,2 milijarde).

Treba napomenuti da saudijska vlada direktno posjeduje 90% kompanije, dok još 8% drži državni fond zemlje dok je samo 2% dionica dostupno javnosti. Na primjer, članak Bloomberga iz 2023. opisao je procjenu Aramca kao “iluziju” zbog vrlo malog obima trgovanja. U periodu od godinu dana, prosječni dnevni promet Aramca bio je samo 51 milion dolara, u poređenju sa 1,9 milijardi dolara za ExxonMobil i 1,4 milijarde za Chevron.

Podijeli ovaj članak