Bilčik: Ako postoji država koja može ući u EU to je Crna Gora

Ako postoji jedna država koja može ući u Evropsku uniju (EU) u narednih nekoliko godina, to će biti Crna Gora, rekao je evropski parlamentarac Vladimir Bilčik.

On je novinarima u Podgorici rekao da ohrabruje Crnu Goru na putu ka EU.

“Vidjeli smo jako važne promjene, postoji jasna prilika, prosirenje je na agendi EU”, rekao je Bilčik.

Kada su u pitanju institucije EU, kako je rekao, “znali smo šta mora i treba da bude urađeno”.

“Napokon su stvari krenule. Nadam se da će Crna Gora dobiti pozitivnu ocjenu, što shvatam kao dio zadatka. Dobijanje IBAR-a otvara priliku za ubrzavanje pregovora i zatvaranja različitih poglavlja i da se Crna Gora osigura da se pokrenu pregovori o proširenju”, kazao je Bilčik. Kako je rekao, imamo evropske izbore pred nama koji će imati posljedice po ovaj region.

“Sastav EU parlamenta će biti novi, dobićemo novog predsjednika Evropske komisije. Tek nakon IBAR-a počinje posao. Moraćete da da donesete neke važne odluke ali sve to vrijedi”, rekao je Bilčik.

Kako navodi, od novog parlamneta EU možemo očekivati kontinuitet. “IBAR je samo početak dubljih promjena da bi Crna Gora narednih godina ušla u EU”, rekao je Bilčik.

Na pitanje da li očekuje da bi  Hrvatska mogla da blokira dobijanje IBAR-a, rekao je da svaka država članica treba da se složi.

“I vjerujemo da će svaka od njih razumjeti istorijsku šansu za napredak. Odluka o IBAR-a nije odluka o proširenju već odluka koja će to ubrzati.  I vjerujem da će svaka članica to razumjeti”, rekao je Bilčik.

On je izrazio nadu da će pitanja iz istorije biti riješena, da se ne zaustavljaju proces proširenja.

“Tako da je ovo šansa i za Hrvatsku, geopolitička, ekonomska, socijalna prilika da imamo mir u regionu i nadam se da će ova pitanja biti riješana kroz strateški pristup”, rekao je Bilčik.

Svi prijatelji proširenja vode računa o onome što se dešava, kazao je on. Na pitanje o medijskim zakonima naglasio je da u EU nema jedinstvenih pravila, i u različitim drzavama imate drugačije modele.

Trenutno, navodi da ako neko pita kako treba, niko iz EU institucija vam neće dati odgovor. “Već zavisi od političara i koja god odluka da se donese treba da čuva principe”, rekao je Bilčik.

Kako je rekao, ako ijedna država može ući u EU to je Crna Gora.

“Nemojte da zaspite, morate da nastavite da zatvarate poglavlja da ubrzate tempo do narednog ljeta. Ako ubrzate i počnete da zatvarate poglavlja, onda se zaista moze razgovarati o datumima”, kazao je Bilčik.

Kako je naglasio, uvijek će postojati turbulencije.

“Ovo je mala ali kompleksna država ali će se, vjerujem, promijeniti kvalitet politika”, kazao je Bilčik.

Podijeli ovaj članak