Proširenje terminala prištinskog aerodroma je pri kraju

Proširenje terminala Prištinskog aerodroma u vrijednosti od tri miliona eura bliži se završetku, dodavanjem dva jednospratna aneksa i ukupno četiri nova stajališta.

Novi objekti nalaze se na sjevernom i južnom dijelu aerodromske zgrade, a svaki se proteže na površini od 634 kvadratna metra. Prošireni dijelovi zgrade će se koristiti za potrebe ukrcavanja, a putnici će se prevoziti autobusima do aviona parkiranih na udaljenim stajalištima.

Svaki aneks ima dvije kapije, prostor za sjedenje, sobu za pušače i toalet. Projekat u potpunosti finansira operater aerodroma Limak.

Nakon otvaranja proširenih površina terminala, Prištinski aerodrom će imati ukupno dvanaest ulaza za ukrcavanje, u odnosu na postojećih osam. Radovi na izgradnji novih objekata traju već nekoliko mjeseci.

Iz Aerodroma su napomenuli da je njehov cilj da povećaju kapacitet, jer kreću u još jednu rekordnu godinu. U periodu januar-april, Prištinski aerodrom je primio ukupno 1.165.859 putnika, što predstavlja povećanje od 23,4% u odnosu na prošlu godinu. Opslužili su dodatnih 148.060 putnika nego 2023. godine, s ciljem da ove godine ugoste više od četiri miliona putnika. Iz Aerodroma kažu da će proširenje ublažiti ograničenja kapaciteta i pružiti putnicima ugodnije iskustvo putovanja.

Proširenje zgrade terminala, koja je otvorena 2013. godine, prati nekoliko infrastrukturnih i tehnoloških nadogradnji. Aerodrom Priština je krajem 2021. godine završio radove na proširenju piste, kao i nadogradnju sistema instrumentalnog sletanja (ILS) i rulnih staza. Projekat, vrijedan preko 33 miliona eura, obuhvatao je produženje piste sa 2.560 metara na 3.050 metara, kao i nadogradnju ILS-a iz kategorije II u kategoriju III, omogućavajući avionima da slete u nepovoljnijim vremenskim uslovima, uključujući guste magla.

Aerodrom Priština je prošle godine migrirao svoja kompletna rješenja za obradu putnika na sistem Amadeus. Ovaj potez je rezultirao povećanim mogućnostima samoposluživanja za putnike, omogućavajući putnicima da se prijave na samouslužnim kioscima, odbace torbe na samouslužnim stanicama, skeniraju svoje mobilne ili štampane karte za ukrcavanje koristeći automatizirana rješenja i prođu kroz automatizirane kontrolne punktove sve do ulaznih kapija.

Izvor: Ex Yu Aviation

Podijeli ovaj članak