Slovenja želi udio u vlasništvu Mercatora

Slovenački ministar privrede Matjaž Han rekao je u intervjuu za Delo da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija postane dio vlasništva Mercatora.

Da li bi ministar finansija Klemen Boštjančič, bio voljan da aktivira budžet za tu namjenu, pita Forbs Slovenija.

Prodaja kompanije Mercator hrvatskoj grupi Fortenova i dalje je bolna tačka u slovenačkoj politici. Od prodaje 2014. povremeno su se javljali predlozi da država ponovo postane vlasnik najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca, koji trenutno čeka odobrenje za preuzimanje Engrotuša.

Potonju ideju obnovio je ministar privrede Matjaž Han, koji je u subotnjem Delu rekao da oni kao država žele udio u vlasništvu Mercatora.

„Fortenova ima problema, kompanija se posle pada Ivice Todorića spasila na svoj način, a mi bi u tome trebalo da budemo ambiciozniji, da sa određenim udjelom kao država uđemo u vlasništvo Mercatora. Time bi zauzeli dio polica u našim trgovinama i deo prehrambene industrije u Hrvatskoj. To možda djeluje kao pobožna želja, ali još nisam odustao od te ideje“, rekao je Han i dodao da je tu ideju već nekoliko puta „neformalno“ iznio pred premijerom Robertom Golobom.

Premijer Golob posljednjih dana nije komentarisao ove izjave. Neki sagovornici iz vlade to vide više kao predizborni marketing nego kao iskrenu želju, što je Han već demantovao u intervjuu za Delo. Han smatra da bi „sadašnji vlasnici bili spremni da razgovaraju sa državom“ i da bi ponovnim ulaskom u vlasništvo „imali veću kontrolu da na našim policama bude što više slovenačke hrane“.

Takođe, treba napomenuti da registar lobiranja pokazuje da su predstavnici Fortenove imali sastanak u Hanovom ministarstvu krajem februara. Tema je bila „upoznavanje sa poslovanjem i planovima Mercatora za budućnost“. Tačan sadržaj razgovora nije poznat.

Ministar finansija Klemen Boštjančič je na pitanje slovenačkog Forbsa da li je to zaista želja ili postoje konkretniji planovi vlade rekao da „osim onoga što sam čuo u javnosti, ne znam ništa o tim planovima. Ne znam da li je rađena neka analiza, nekako sumnjam. Vjerujem da je to prije svega populistički potez”.

To nije bio prvi put da je Han spomenuo tu ideju. U novembru 2022. godine, takođe u intervjuu za Delo, rekao je da je možda došlo vrijeme da kupimo Mercator, koji smo „izgubili“.

„Vrijeme je da počnemo da se osvrnemo na zemlje oko nas, koje su u državnom vlasništvu i mnogo uspješnije i dinamičnije od Slovenije, kao što su Hrvatska i Mađarska“, rekao je tada on, prenosi Biznis.rs.

Ideju o kupovini Mercatora već je prije leta 2022. javno iznio predstavnik Ljevice Miha Kordiš, kada je Han, kao ministarski kandidat, saslušan pred matičnim odborom za privredu. Međutim, Kordiš je to spomenuo u kontekstu naglog rasta cijena hrane u to vrijeme.

Han je u svom odgovoru, između ostalog, objasnio da je uzrok poskupljenja hrane u Sloveniji poskupljenje energenata i da bi on lično visoke cijene riješio regulacijom cena. Istovremeno je poručio da vlada mora da zaštiti potrošača, a da privredu ne gura u minus. Mercator nije pomenuo.

Podijeli ovaj članak