Optimistični maj na svjetskim tržištima kapitala

Ovogodišnji maj bio je mjesec pozitivnih kretanja na berzama, uz rast glavnih indeksa i stabilne ekonomske podatke.

Uprkos geopolitičkim napetostima, ulagači su ostali optimistični, potpomognuti dobrim poslovnim rezultatima i smanjenjem inflacije. Cijene ključnih roba kao što su nafta, bakar i zlato odražavaju te trendove, pri čemu su potonje ostale visoke zbog raznih makroekonomskih i geopolitičkih faktora.

Američka centralna banka je na sjednici 30. aprila i 1. maja2024. zadržala ključnu kamatnu stopu u rasponu od 5,00 – 5,25 posto. Slično tome, Evropska centralna banka (ECB) zadržala je svoju glavnu stopu operacija refinansiranja na 4,50 posto, graničnu kamatnu stopu na 4,75 posto i kamatnu stopu na depozite na 4,00 posto. Ova odluka odražava predanost stabilnosti i podršci ekonomskom rastu uz upravljanje inflatornim pritiscima. Međutim, početkom juna očekujemo da će ECB smanjiti sve ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, što će imati pozitivan učinak na dionička tržišta.

Inflacija je takođe ostala visoka u mnogim ekonomijama u maju, iako su se cijene energije donekle stabilizovane. U svojim projekcijama za 2024. ECB je snizio očekivanu inflaciju na 2,3 posto, što uglavnom odražava niže doprinose cijena energije. Ipak, cijene hrane i ostalih osnovnih dobara i dalje su pod pritiskom. Tržišta dionica doživjela su rast u maju. S&P 500 je u dobio oko 2,1 posto u eurima, dok je Nasdaq Composite porastao 5,0 posto. Pozitivan sentiment među ulagačima poduprli su stabilni ekonomski podaci i dobri poslovni rezultati, pogptovu u tehnološkom sektoru.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak