Ofanziva na region: Lidl će u BiH istovremeno otvoriti 15 objekata

Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.

Ovaj njemački trgovački lanac već radi na gradnji svojih objekata te pripremi dokumentacije za gradnju u više gradova BiH. Kako Klix.ba saznaje Lidl će, kada zvanično otvori svoja vrata za kupce, odjednom otvoriti 15 objekata. To bi se trebalo dogoditi najkasnije početkom 2027. godine.

Naredne godine cilj je otvaranje još deset poslovnica te rast broja objekata svake godine. U konačnici za 10 godina Lidl bi u BiH mogao imati između 70 i 80 poslovnica.

Ono što je važno istaći jeste da će prilikom otvorenja prvih poslovnica imati oko 1.500 radnika te da će početna investicija iznositi preko pola milijarde maraka. Lidl trenutno gradi objekte u nekoliko gradova, poput Sarajeva, Bijeljine i slično, dok je u fazi dobijanja dozvola u nekim drugim gradovima, poput Istočnog Sarajeva. S tim u vezi nedavno je usvojena odluka o sprovođenju regulacionog plana u opštini Istočna Ilidža, gdje će Lidl graditi objekat na 2.400 metara kvadratnih.

U Sarajevu su započeli radovi u naselju Halilovići te će objekat biti izgrađen u narednih šest mjeseci.

Važan korak u investiciji Lidla u BiH je i početak gradnje distributivnog centra u Lepenici kod Kiseljaka, gdje će u naredne dvije godine biti izgrađen savremeni logistički centar na 60.000 metara kvadratnih. Sa ukupnom vrijednošću od preko 100 miliona eura, ovo značajno ulaganje će dugoročno doprinijeti lokalnoj zajednici stvaranjem preko 200 radnih mjesta.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak