Tripković Marković: „Preko 4.2 miliona Njemaca zainteresovano da posjeti Crnu Goru u naredne tri godine“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je u okviru DRV fvw Destination Forum-a organizovala panel diskusije i poslovnu radionicu u cilju razmjene iskustava u oblasti turizma i umrežavanja njemačkih turoperatora i medija sa turističkom privredom Crne Gore.

Riječ je o događaju koji je okupio preko 60 predstavnika ključnih donosioca odluka njemačke turističke industrije uključujući turoperatore i turističke agencije.

Tom prilikom se učesnicima obratio premijer Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, koji je naglasio važnost saradnje između Njemačke i Crne Gore u turističkom sektoru. Prema njegovim riječima, Crna Gora je u proteklih sedam mjeseci uložila velike napore da unaprijedi svoju ponudu, te da ubrzano radi na procesu priključenja Evropskoj uniji što će uticati na bolje pozicioniranje Crne Gore kao privlačne destinacije za evropske turiste.

Direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković, istakla je veliki potencijal tržišta Njemačke za crnogorski turizam.

To pokazuju i podaci istraživanja ReiseAnalyse, prema kojima je čak 4,2 miliona Njemaca zainteresovano da posjeti Crnu Goru u naredne tri godine. Potrebno je istaći da je riječ o gostima platežne mogućnosti iznad prosjeka. Iako se suočavamo sa jakom konkurencijom drugih turističkih destinacija, specifičnost Crne Gore leži u interesovanju ovih turista za samu destinaciju, njenu prirodu i kulturu. Skoro 60% potencijalnih turista iz Njemačke preferira da rezerviše paket aranžmane, što je iznad prosjeka i više u poređenju sa turistima koji su zainteresovani za Hrvatsku i Grčku. Ovo nam pruža odličnu osnovu za još bližu saradnju sa njemačkim turoperatorima i upravo zbog toga smo i organizovali ovaj destinacijski forum“, kazala je Tripković Marković.

Imajući u vidu značajan broj članova DRV i čitalaca magazina – fvw uvjereni smo da je ovaj forum odlična platforma za razmjenu informacija, umrežavanje sa značajnim akterima u turističkoj industriji i prilika za promociju naše destinacije na njemačkom tržištu, poručio je državni sekretar Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vuk Žižić, govoreći na Panelu u okviru “DRV fvw Destination Forum-a”. “Njemačko tržište je jedno od najznačajnijih za Crnu Goru, koje ima veliki potencijal za dalji rast. Imajući u vidu profil ovih turista, siguran sam da je Crna Gora najbolja destinacija za goste iz Njemačke jer ima raznovrsnu ponudu kada je u pitanju aktivni turizam, uključujući planinarenje, rafting, kanjoning, biciklizam, jahanje konja i još mnogo toga”, kazao je Žižić.

Među prisutnima su bili i brojni visoki zvaničnici, među kojima su ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović, kao i državni sekretar ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vuk Žižić.

U okviru događaja su organizovana tri panela koja su se fokusirala na različite aspekte turizma. Prvi panel je bio posvećen razmjeni mišljenja i iskustava turoperatora, drugi panel za povezanost koji je uključivao predstavnike aviokompanija, dok je treći bio fokusiran na direktne povratne informacije od pet grupa turoperatora koji su obilazili destinaciju. Učesnici panela su bili predstavnici njemačkih turoperatora: Chamäleon ReisenDERTouristikAER Manufaktur, predstavnici Lufthansa City Centre, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, turističke agencije Gulliver Montenegro, Aerodroma Crne Gore i nacionalne avio kompanije Air Montenegro.

Tokom panel diskusije, predstavnici njemačkih turoperatora su istakli raznovrsnost ponude destinacije Crne Gore, posebno naglašavajući bogatstvo kulturnih, prirodnih i avanturističkih aktivnosti koje su dostupne posjetiocima. Takođe, izrazili su zadovoljstvo hotelskim kapacitetima i prirodnim ljepotama Crne Gore, ističući ih kao ključne faktore za privlačenje njemačkih turista.

Potpredsjednica DRV-a, Urlike Kac (Ulrike Katz), ističe da je turistička ponuda Crne Gore raznovrsna te da su svi učesnici foruma entuzijastični što će se naći u njihovim programima.

„Svi učesnici su imali sjajnu priliku da zaista dožive destinaciju uz pet različitih tura. Obilazili su zemlju i iskusili mnogo stvari, među kojima treba istaći obilazak Boke, Ulcinja, Cetinja, Nacionalnog parka Durmitor i razne aktivnosti kao što su rafting, obilazak kanjona, vožnja bicikla, pješačenje i jahanje konja. Ono što mislimo i što smo iskusili je da je turistička ponuda Crne Gore toliko impresivna i raznovrsna da su svi naši učesnici entuzijastični što su ovdje i što će nuditi ture za Crnu Goru u budućnosti“, poručila je Kac.

U nastavku programa, NTO CG će organizovati poslovnu radionicu koja će biti prilika za preko 30 crnogorskih turističkih privrednika da uspostave kontakte i poslovne veze sa njemačkim turoperatorima. Kroz direktnu interakciju, crnogorski privrednici će predstaviti svoje proizvode i usluge, te istaknuti jedinstvene karakteristike i atrakcije destinacije.

Podsjećamo, prethodnih dana su učesnici DRV fvw Destination Forum-a uživali u različitim turama, tokom kojih su imali priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom u svim regionima Crne Gore. Ovo iskustvo omogućilo im je da iz prve ruke dožive sve što naša zemlja nudi, od prirodnih ljepota do kulturnih znamenitosti, što će doprinijeti promociji Crne Gore kao turističke destinacije.

Podršku u organizaciji DRV fvw Destination Forum-a, pružili su strateški partneri NTO CG – nacionalna aviokompanija Air Montenegro i hotelska gurpacija Budvanska rivijera, kao i marketing partner – kompanija ONE koja je bila zvanična mreža ovo događaja. Pored njih, podršku su pružili i partneri projekta: Javno preduzeće Morsko dobro, kompanija Voli, i turističke agencije: Montenegro Tourist Service, Gold travel i Gulliver.

 

Podijeli ovaj članak