“Rekordni razvod”: Južnokorejski tajkun Chey Tae-won da ženi plati milijardu dolara; dionice njegove firme skočile nakon presude!

Južnokorejskom tajkunu Chey Tae-won naređeno je da svojoj bivšoj supruzi isplati 1,38 biliona vona (1 milijardu dolara; 788 miliona funti) u gotovini – što je najveća nagodba o razvodu u zemlji.
To dolazi skoro deceniju nakon što se brak gospodina Cheya raspao nakon otkrića da je dobio dijete sa svojom ljubavnicom.

Visoki sud u Seulu u četvrtak je presudio da Roh So-Young – s kojim je bio u braku 35 godina – ima pravo na dio dionica njegove kompanije. Advokati gospodina Cheya – predsjednika moćnog konglomerata SK Group – rekli su da će se žaliti, tvrdeći da je sud uzeo “Rohinu jednostranu tvrdnju kao činjeničnu”.

Iznos koji je dodijeljen gospođi Roh bio je značajno povećanje u odnosu na nagodbu od 66,5 milijardi koju je presudio niži sud 2022. Taj porodični sud je takođe odbio zahtjev gospođe Roh da joj se da dio dionica gospodina Cheya SK.Ovo je poništeno u četvrtak, kada je Viši sud utvrdio da se akcije smatraju zajedničkom imovinom.
Sud je u svojoj presudi naveo da je “bilo razumno presuditi da je Roh, kao njegova supruga, imao ulogu u povećanju vrijednosti SK Grupe i Cheyeve poslovne aktivnosti”.
Sud je procijenio bogatstvo Cheya na oko 4 milijarde vona, što znači da bi gospođa Roh – s kojom je Chey imao troje djece – uzela oko 35%.
Takođe je utvrđeno da je gospođa Roh pomogla u ublažavanju regulatornih prepreka za poslovanje gospodina Cheya i da je njen otac – bivši južnokorejski predsjednik Roh Tae-woo – “igrao ulogu zaštitnog štita” za bivšeg predsjednika SK Chey Jong-hyona.

Sud je rekao da gospodin Chey nije pokazao “nikakve znakove kajanja zbog svog lošeg ponašanja tokom suđenja… niti poštovanja monogamije” i rekao je da je novo poravnanje uzelo u obzir patnju gospođe Roh zbog vanbračne veze njenog bivšeg supruga.
Cheyjevi advokati su tvrdili da su, umjesto da su političke veze njegove bivše žene poboljšavale njegov posao, one bile nedostatak. Dionice u SK Inc – koji je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluprovodnika i takođe ima interese u telekomunikacijama, hemikalijama i energetici – skočile su za 9% nakon presude.

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak