I kad riješe stambeno pitanje ne vraćaju socijalne stanove

Foto: freepik

U vrijeme prethodnih lokalnih uprava socijalni stanovi su dodjeljivani bez javnog konkursa, a još uvijek ima osoba koje imaju riješeno stambeno pitanje ali Glavnom gradu neće da vrate stan koji im je dat na korišćenje već ga izdaju i tako pribavljaju novčanu koristi. Ovo je Portalu RTCG kazala v.d. sekretara za socijalno staranje Ida Kolinović.

Nije navela koliko je onih koji zloupotebljavaju pravo na socijalno stanovanje, ali je rekla da su počeli reviziju prava po osnovu zakupa stana i utvrđivanje svih okolnosti koje su od uticaja na prestanak ili obim prava te da zloupotreba ima.

“Nakon prikupljanja kompletnih podataka i obavljenog razgovora sa korisnicima, za svaki od stanova koji se ne koristi namjenski, tražimo od zakupaca da dobrovoljno oslobode stan od lica i stvari, u suprotnom pokrećemo postupak za prinudno iseljenje. Zaposleni Sekretarijata su izlaskom na teren već utvdili da je jedan broj zakupaca riješio stambeno pitanje, a nastavio da dalje živi u stanu, da su u stanu zatekli lica kojima je stan izdat u podzakup – jer su zakupci riješili stambeno pitanje ili žive kod rodbine i da su se određena lica ilegalno uselila u stanove Glavnog grada”, ispričala je Kolinović.

Pored toga što su stanovi ustupani na korišćenje porodicama shodno opštinskoj odluci o davanju stanova u zakup osobama u stanju socijalne potrebe putem javnog konkursa, stanovi su, tvrdi naša sagovornica, u vrijeme prethodnih lokalnih uprava dodjeljivani bez oglašavanja i “licima čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu”.

Podijeli ovaj članak