Uprava Addiko banke se izjasnila o Kostićevoj ponudi

Nadzorni odbor i Uprava Addiko Bank odlučili su da neće izričito preporučiti prihvatanje ili odbijanje ponude koju je dioničarima dao Agri Europe Cyprus Limited Miodraga Kostića za djelimično preuzimanje banke.

“Nakon temeljitog ispitivanja svih relevantnih aspekata, Uprava je odlučila da neće izričito preporučiti prihvaćanje ili odbijanje ponude. Postoje argumenti u korist prihvaćanja ponude  i argumenti protiv prihvaćanja ponude. U konačnici, svaki dioničar Addika mora razmotriti sve relevantne okolnosti, svoju individualnu situaciju i svoju ličnu procjenu budućih makroekonomskih izgleda, ciljnog društva te vrijednosti i cijene Addiko dionica. Na temelju  tih činioca dioničari Addika trebaju pojedinačno odlučiti hoće li i u kojoj mjeri prihvaćati ponudu”, navodi se u očitovanju Uprave.

Nadzorni odbor je takođe saopćio da se slaže s očitovanjem Uprave te ga u potpunosti podržava. Nadzorni odbor je odlučio da neće izričito preporučiti prihvaćanje ili odbijanje ponude dioničarima.

Addiko je imenovao PwC Wirtschaftsprüfung GmbH kao stručnjaka-vještaka koji je dao ocjenu ponude.

Dana 25. marta 2024. Agri Europe Cyprus Limited objavio je namjeru dobrovoljne ponude za djelomično preuzimanje Addiko Bank AG stjecanjem 3.315.344 dionica, što odgovara 17,002 % temeljnog kapitala Addika. Ponuđena je cijena od 16,24 EUR (bruto) po dionici s dividendom. Ukoliko se Agri Europe Cyprus Limited odluči na poboljšanje ponude mora ga objaviti najkasnije do 17. juna 2024.

Osim Kostićevog Agri  Europe u utrci za preuzimanje Addiko Bank su i srbijanski Alta Pay koji drži približno 29,59 % ukupno izdanog i neotplaćenog temeljnog kapitala i – uzimajući u obzir trenutne vlastite dionice – 29,93 % glasačkih prava, a povezana tvrtka Diplomat Pay D.O.O. još 9,99 % dionica, odnosno 10,10 % glasačkih prava Addika.

“Uprava prima na znanje nedavne medijske napise u vezi s razvojem događaja. Trenutno nismo u mogućnosti konačno i pouzdano utvrditi hoće li i kada biti najavljene uvjetne akvizicije Addika. Udjeli Alta Paya i/ili Diplomat Paya D.O.O. mogu biti dovršeni. Nadalje, nismo trenutno u mogućnosti napraviti pouzdanu procjenu i oblikovati stav da li se nakon takvog završetka (ako postoji), transakcija u skladu s glavnim udjelima može (ima) pokrenuti obaveza Alta Paya za davanje obavezne ponude svim dioničarima Addika. Austrijska komisija preuzimanje ima isključivu nadležnost za utvrđivanje obaveze pokretanja ponude za preuzimanje.  Uprava će o ponudi NLB-a (i o svakoj drugoj javnoj ponudi za preuzimanje, koja može biti objavljena u vezi s Addikom), postupati u skladu s propisima. Budući da ponuda NLB-a još nije objavljena u trenutku davanja ove izjave, Uprava ne može uzeti u obzir sadržaj NLB-ove ponude za ovu izjavu, osim za objavljenu ponudu cijene. Upravni odbor zadržava pravo izdavanja jedne ili više dopunskih izjava o ponudi ako to bude potrebno ili primjereno”, navodi se u očitovnju rukovodstva Addika, prenosi Indikator.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak