Odluka Vlade: Obrazovaće Komisiju za praćenje suzbijanja neformalne ekonomije

Kako suzbijati neformalnu ekonomiju u Crnoj Gori.

Na današnjoj sjednici Vlade donijeta je Odluka o obrazovanju Komisije za praćenje realizacije Programa za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori.

Svrha ovog Programa se, kako su istakli, najvećim dijelom odnosi na smanjenje neformalnosti kod registrovanih preduzeća i preduzetnika, uključujući prvenstveno poresku evaziju (neprijavljivanje prihoda ili trampa legalnom robom) i izbjegavanje plaćanja punih poreskih obaveza (prijavljivanje dijela zarada zaposlenih, pružanje neregistrovanih usluga i sl.)

„Kako bi se, sa jedne strane, vršila efikasnija kontrola i spriječila neformalna ekonomija, a, sa druge strane, olakšalo poslovanje privredi, u cilju ispunjavanja planiranih ciljeva, jedna od predviđenih aktivnosti je i formiranje Komisije za suzbijanje neformalne ekonomije kao Vladinog krovnog tijela“, saopšteno je iz Vlade.

Zadaci Komisije su, kako je saopšteno iz Vlade, da koordinira aktivnostima na praćenju realizacije Programa, izvještava o njegovoj realizaciji, odnosno o sprovedenim aktivnostima, kao i da daje preporuke i usmjerava realizaciju Programa.

Komisiju čine predsjednik, zamjenik predsjednika i 13 članova koje posebnom odlukom imenuje Vlada. Predsjednik Komisije i njegov zamjenik su predstavnici organa državne uprave nadležnog za poslove finansija.

Podijeli ovaj članak