Iznenađenje: Ovaj štrajk se dešava prvi put u istoriji

Članovi Nacionalnog sindikata Samsung Electronics održali su skup prošle sedmice

Sindikat Samsung Electronicsa u Južnoj Koreji sljedeće nedelje započeće štrajk zahtijevajući veće plate, saopštili su sindikalni zvaničnici.

Nacionalni sindikat kompanije Samsung Electronics (NSEU), koji broji oko 28.000 članova, što čini više od petine ukupne radne snage kompanije, najavio je da će obustaviti rad na jedan dan, 7. juna, kao dio šireg protesta.

Na konferenciji za novinare, koja je prenošena uživo, sindikalni zvaničnici su držali transparent na kojem je pisalo: “Više ne možemo tolerisati represiju nad radnicima i sindikatima.”

Ako članovi sindikata kolektivno uzmu slobodan dan sledeće nedjelje, to bi bio prvi štrajk radnika u Južnoj Koreji u istoriji najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, prenosi Reuters.

Radnici su proteklih nedjelja povremeno učestvovali u protestima ispred kancelarija kompanije u Seulu, kao i ispred postrojenja za proizvodnju čipova u Hvasongu, južno od glavnog grada kao odgovor na odluku kompanije da poveća plate za 5,1 odsto ove godine. Sindikat je prethodno zahtijevao dodatni dan godišnjeg odmora, kao i transparentne bonuse zasnovane na učinku.

Sindikat je optužio čuvenu tehnološku kompaniju da nije donijela kompromisni plan na pregovorima koji su održani prethodnog dana. Samsung Electronics je u saopštenju u srijedu naveo: “Iskreno ćemo se uključiti u razgovore sa sindikatom”.

“Kompanija već 10 godina govori da je suočena sa krizom”, rekao je predsjednik NSEU Son Vu-mok, dodajući da firma ne bi trebalo da koristi to kao izgovor da ne ispuni zahtjeve. Sindikalni zvaničnici su branili odluku o industrijskoj akciji u trenutku kada neki djelovi poslovanja Samsunga bilježe slabije rezultate.

Kao odgovor na predloženi štrajk u srijedu, koalicija od pet sindikata u Samsungovim podružnicama, uključujući još jedan sindikat Samsung Electronicsa, dovela je u pitanje namjeru iza plana štrajka, navodeći da se vjerovatno neće pridružiti pokretu. Koalicija je u saopštenju navela da se čini da je dio napora da se pridruže borbenom krovnom sindikatu, umjesto da poboljšaju uslove radnika u tehnološkoj kompaniji.

BBC

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak