Cijene nafte ostale iznad 84 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se juče na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, zbog naznaka snažne potražnje u SAD-u i procjenama da će vodeći proizvođači smanjivati snabdijevanje i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84.41 dolar. Juče je zaključila trgovinu u plusu za 1.12 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 80.17 dolara. Juče je zaključeno trgovanje u plusu od 2.11 dolara.

Tržišta su juče poduprle naznake snažne potražnje u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja i procjene da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjivati snabdijevanje i u drugoj polovini godine.

Potražnja za benzinom dosegla je pretprošle sedmice najviši nivo od novembra, prema podacima ministarstva energetike, a broj mjesta na letovima unutar SAD-a porastao je u maju za pet odsto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest odsto u odnosu na maj 2023., premašivši nivo iz 2019., pokazuju podaci analitičke firme OAG.

OPEC+ sastaće se online u nedjelju kako bi ponovo razmotrili proizvodnju. Trenutno smanjuju snadbijevanje za 2.2 milona barela dnevno, prema dogovoru koji ističe krajem juna.

Izvor: Hina

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak