Boce sa neodvojivim čepom obavezne u cijeloj EU od jula, ovo je razlog

VEĆ NEKO vrijeme, skoro godinu dana, nemoguće je pronaći plastičnu bocu sa odvojivim čepom. Zbog novih pravila EU, svaka plastična boca sada ima čep koji se ne može skinuti, što mnogi nazivaju “najgorim izumom 21. vijeka”.

Čepovi sada ostaju pričvršćeni za bocu, a ljudi se žale da im smetaju kada pokušavaju da piju iz boce i otežavaju sipanje pića u čaše. Sigurni smo da i vama to ponekad ide na živce, a evo zašto se to uopšte dogodilo.

Zašto su čepovi pričvršćeni za bocu?

Do jula ove godine sve zemlje Evropske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litra i zamijeniti ih neodvojivim, što je dio direktive EU objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjenje količine plastičnog otpada.

Naime, čepovi od plastičnih boca su se odvajali i često završavali na neprikladnim mjestima u okolini, a da nijesu reciklirani, a istraživanja procjenjuju da je proizvodnjom i spaljivanjem plastike u atmosferu u 2019. godini ispušteno više od 850 miliona tona stakleničkih gasova.

EU sada želi ovo barem malo ublažiti uvođenjem neskidajućih čepova na plastičnim bocama. A novi čepovi samo su jedna u nizu mjera koje EU planira implementirati.

EU želi uvesti obnovljivu ambalažu

Evropski parlament želi do 2030. uvesti samo obnovljivu ambalažu kako bi do 2040. godine smanjio količinu otpada u Evropi za najmanje 15 odsto, a prvo žele promijeniti neke sitnice zbog kojih se godišnje nakuplja nekoliko tona otpada.

Na primjer, od 2030. više neće biti dozvoljena sva ona mini pakovanja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobijemo u hotelima ako nisu napravljena od čistog papira. Planiraju i uvođenje promjena u trgovinama – voće i povrće manje od 1,5 kilograma više neće biti dozvoljeno pakovanje u plastičnu ambalažu, a plastične kese za voće i povrće u trgovinama postaće prošlost.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak