TOP 10 najvećih svjetskih ritejlera (infografika)

Koji maloprodajni lanci imaju najveći broj trgovina svijetu?

Infografika u nastavku prikazuje najbolje trgovce na malo u svijetu prema broju trgovina, na osnovu podataka Nacionalne federacije trgovaca na malo.

Source: Visualcapitalist.com

Japanski trgovci na malo dominiraju

U nastavku prikazujemo globalne trgovce na malo s najviše fizičkih izloga u 2023. godini:

Source: Visualcapitalist.com

Sa velikom razlikom prednjači japanski Seven & I Holdings , sa 40.454 lokacije širom svijeta.

Maloprodajni gigant uključuje franšizu 7-Eleven zajedno sa Ito-Yokado, njegovim lancem supermarketa. Dok najveći svjetski lanac pogodnosti vuče porijeklo iz Dallasa u Teksasu, ostatak kompanije sa sjedištem u SAD-u (27%) kupljen je 2005. godine u ugovoru vrijednom 1,2 milijarde dolara koji je preuzeo kompaniju u potpunosti. Danas kompanija posluje na 10 tržišta širom svijeta.

Sljedeći na redu su japanski FamilyMart i Lawson , od kojih svaki ima preko 20.000 lokacija. Iz perspektive, Walmart, najveća američka maloprodajna kompanija po prihodima, posluje na 10.569 lokacija širom svijeta.

U Evropi, njemački diskontni lanac prehrambenih proizvoda Schwarz preuzima vodeću ulogu, zbog svoje široke mreže trgovina. Poslujući u 30 zemalja i sa preko 500.000 zaposlenih, lanac bez nepotrebnih stvari je moćna kompanija. Francuski gigant supermarketa, Carrefour, slijedi ga usko iza.

Na osmom mjestu je kanadski trgovac na malo, Couche-Tard , sa trgovinama uglavnom koncentrisanim u Sjevernoj Americi i Evropi. Od 2004. godine kompanija je napravila preko 60 akvizicija, uključujući 2.200 benzinskih stanica od francuske naftne kompanije TotalEnergies 2023. godine. Kompanija je poznata po svom brendu Circle K, koji posluje u 24 zemlje širom svijeta.

Listu zatvara Walgreens Boots Alliance , jedini američki trgovac na malo na tabeli. Kompanija posjeduje brend Boots sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji je osnovan 1849. godine u Nottinghamu. Ipak, kako se profitne marže suočavaju sa sve većim opterećenjima, ona želi prodati podružnicu i umjesto toga više se fokusirati na svoje farmaceutske i zdravstvene poslove u SAD-u. Sa prisutnošću u 13 zemalja, lanac ljekarni ima 12.961 radnju širom svijeta.

 

Podijeli ovaj članak