Kineski putnici biraju domaće destinacije zbog pristupačnijih cijena

Kineski putnici sve više biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih turističkih odredišta.

Samo 14% domaćinstava s visokim dohotkom koja su prošle godine putovala u inozemstvo planira ponovno otići u inozemstvo 2024. godine, pokazuje istraživanje koje je ovog mjeseca objavila konsultantska firma Oliver Wyman. Segment pokriva porodica u kontinentalnoj Kini koje zarađuju najmanje 30.000 juana mjesečno (4.140 USD ili oko 50.000 USD godišnje).

Glavni razlog za preferiranje njihove matične zemlje je “obilje mogućnosti domaćeg putovanja”, pokazalo je istraživanje, a slijede ga “preskupa” međunarodna putovanja.

Prosječna cijena po osobi za putovanje unutar kontinentalne Kine je manja od 1000 juana, naspram nekoliko hiljada juana za putovanje u Hong Kong ili Japan, rekao je Oliver Wyman.

Lokalni turizam bio je svijetla tačka u oporavku Kine od kontrole Covid-19 koja je završila krajem 2022. Stranica za rezervacije putovanja Trip.com rekao je da su 2023. godine rezervacije za ruralna odredišta u Kini porasle 2,6 puta u odnosu na nivoe prije pandemije.

Tokom državnog praznika ove godine od 1. do 5. maja, domaća turistička putovanja i prihodi porasli su u odnosu na razine prije pandemije 2019., pokazuju službeni podaci, prenosi SEEbiz. Međunarodna putovanja bila su nešto ispod nivoa iz 2019., prema CNBC-ovoj analizi službenih brojki.

Unutar kontinentalne Kine, manji gradovi kao što su Yangzhou, Luoyang, Qinhuangdao, Guilin i Zibo zabilježili su najbrži rast turističkih rezervacija tokom majskih praznika, rekao je Oliver Wyman, prenosi Biznis.ba.

“Ove će godine domaći turizam premašiti nivoe prije pandemije”, rekla je Ashley Dudarenok, osnivačica kineske digitalne konsultantske firme ChoZan.

Ona očekuje da će oporavak Kineza koji putuju u inozemstvo trajati duže, djelimično zato što je “osjećaj da je ostatak svijeta lud i nesiguran još veći nego 2023. godine”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak