Institut Alternativa: Vladina komisija umjesto Uprave za inspekcijske poslove

Institut alternativa (IA) uputio je sugestije Zakonodavnom i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, kako bi poslanici amandmanski djelovali u cilju unaprjeđenja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru. Poslanicima su se obratili budući da je Vlada Crne Gore 8. maja, po hitnom postupku, Predlog zakona predala u skupštinsku proceduru, bez sprovođenja javne rasprave.

“Nije održan ni okrugli sto o predlogu, stoga nismo bili u mogućnosti da damo predloge i sugestije na tekst ovog zakona, čije su izmjene započete još 2017. godine, kada je posljednji put i održana javna rasprava”, navodi se u saopštenju.

Ključna izmjena sistemskog okvira sadržana je u predlogu osnivanja Koordinacionog tijela za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora, kao stalnog radnog tijela vlade koje između ostalog  “koordinira radom svih inspekcijskih organa“.

“Ovlašćenja koordinacionog tijela za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora, navedena u predlogu zakona, značajno nadilaze prirodu i ciljeve ovlašćenja stalnog radnog tijela propisanih Uredbom o radu Vlade. Podsjećamo da su stalna radna tijela vlade: Komisija za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i Komisija za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve”, kažu iz IA.

Podijeli ovaj članak