Apple planira revoluciju: Preklopni MacBook stiže već 2026. godine

Foto: Financa.ba

Apple radi na razvoju preklopnih MacBook uređaja. A prema najnovijim informacijama analitičara lanca snabdijevanja Ming-Chi Kwoa, očekuje se da će kompanija isporučiti više od milion uređaja s 20-inčnim savitljivim ekranom do 2026. godine. Ovo je promjena u odnosu na prethodnu projekciju koja je predviđala početak isporuka 2027. godine.

Kuo ističe da Apple također razmatra mogućnost uvođenja ekrana od 18,8 inča. Kada je uređaj zatvoren, verzija s 20-inčnim ekranom će imati izgled MacBooka veličine od 14 do 15 inča. Dok će uređaj s ekranom od 18,8 inča biti sličan MacBooku od 13 do 14 inča.

Prema Kuo-u, Apple surađuje s LG Displayom kako bi osigurao da ekran bude manje podložan naborima. Očekuje se da će uređaj biti opremljen Appleovim M5 procesorom i mogao bi započeti proizvodnju već krajem iduće godine.

Prvi glasovi o Appleovom 20-inčnom preklopljenom uređaju pojavili su se 2022. godine, kada je analitičar Ross Young prvi put spomenuo ovaj projekt. Što je kasnije potvrdio i Mark Gurman iz Bloomberga, prenosi Kamatica. Prema Gurmanu, ovaj hibridni uređaj između iPada i MacBooka mogao bi imati dva zaslona bez fizičke tastature i touchpada.

Evolucija Apple uređaja

U 2022. godini, korejska publikacija The Elec iznijela je mogući vremenski okvir za rad Applea na preklopnim uređajima s ekranima proizvedenim od strane Samsunga. Tada su izvijestili da bi Apple vjerovatno mogao početi s radom na ovim uređajima nakon što uvede OLED zaslone na iPad ili MacBook. S obzirom na nedavno predstavljeni OLED iPad Pro, preklopni uređaji bi mogli biti sljedeći korak u evoluciji Appleovih proizvoda.

Prema izvještaju objavljenom u februaru ove godine od strane The Informationa, otkriveno je da Apple ne samo da radi na MacBooku koji se može preklopiti, već takođe razvija najmanje dva prototipa preklopnih iPhonea koji se zatvaraju horizontalno. Takođe se spekuliše da Apple istražuje mogućnost razvoja sklopivog iPada, prema informacijama od Marka Gurmna. Iako je taj projekt još uvijek u ranoj fazi razvoja. Glavna fokus Applea je navodno eliminisanje vidljivih nabora na ekranu preklopnog iPada. Što je izazov s kojim se i Samsung još uvijek suočava.

Podijeli ovaj članak