Zlato, tradicionalni čuvar vrijednosti novca – zašto zarada uvjek ne sija

Globalna kriza, ratovi, inflacija i opšta nesigurnost doveli su do toga da skoči tražnja za zlatom. Centralne banke povećavaju svoje rezerve zlata kao čuvara vrijednosti, a u posljednje vrijeme sve više građana odlučuje da na ovaj način zaštiti svoju imovinu.

Profesor Zoran Pavlović rekao je za RTS da je zlato sigurnost, podsećajući da su dukati i zlatnici još iz turskih vremena bili način čuvanja novčane vrijednosti.

“To je i tradicionalna i trajna vrednost koja se može uvjek pretvoriti u novac”, objašnjava Pavlović.

Sigurnost i prinos

Prema njegovim riječima, zlato je u stalnom rastu na svjetskim berzama, a ulaganje je najsigurnije kada želite da sačuvate vrijednost onoga što već imate, odnosno da pretvorite u novčanu protivvrednost.

“Da li ćete ostvariti i ekstra prinos, to nije uvjek sigurno i zavisi od tržišta, odnosno od političke situacije. U momentu kada ima nestabilnost u političkim okolnostima, poput rata u Ukrajini, nesigurnost usmjerava ljude u ulaganje kao trajne kategorije i tada cijena raste”, navodi Pavlović.

Pavlović smatra da neće doći tako brzo do iscrpljivanja zlatnih rezervi u svijetu, jer ima još mnogo neistraženih teritorija gdje postoji mogućnost za otkrivanje zlatnih žila.

Investiciono zlato i nakit

Georgi Hristov, jedan od lidera u trgovini plemenitim metalima iz kompanije Tavex zlato&srebro, kaže da je ozbiljna razlika između investicionog zlata i zlatnog nakita.

“Kod kupovine investicionog zlata, uštedećete 20 odsto od PDV-a, a trguje se cijenama koje su bliže berzanskim. Za razliku od nakita, kod investicionog zlata imate samo trošak izrade”, kaže Hristov.

“Tržište se sve više povećava, što ukazuje na to da ljudi imaju više povjerenja. Preporučio bih ljudima da probaju sa malim iznosom, kako bi se uvjerili da će spavati mirno”, navodi Hristov, ističući da rast cijene zlata prati i rast vrijednosti srebra.

Hristov kaže da prilikom kupovine, treba da obratimo pažnju da zlatne poluge imaju sertifikat i savetuje da je najbolje da ih čuvamo u sefu banke ili na skrivinom mestu u kući.

Naglašava da je cijena zlata veća za oko 25 osto u posljednja tri mjeseca, a u poslednjih 10 do 12 godina za oko 140, 150 procenata.

Izvor: rts.rs

Podijeli ovaj članak