“Na Bilećkom jezeru moguće i solarne elektrane”

Valorizacija potencijala Bilećkog jezera pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kazao je predsjednik Odbora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović. Istakao je da postoji mogućnost i solarnih elektrana na Bilećkom jezeru, te da je dogovoreno da se formira jednu radna grupu koja će odabrati najbolje ideje.

Na jučerašnjem sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da će se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.

Predsjednik Odbora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG je kazao da je ovo samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera.

“Od 1994. godine niko iz Crne Gore ni imao ni jedan cent koristi od Bilećkog jezera. Ovo je samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera i mi smo juče naišli na lijep susret sa predstavnicima vlade Republike Srpske i rukovodstvom elektroprivrede Republike Srpske i za taj dio smo se odmah dogovorili”, istakao je Đukanović, prenosi portal rtcg.me.

Valorizacija tog potencijala, kaže Đukanović, pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

“Postoji potencijal za izgradnju novih elektroenergetskih objekata kao i možda da se iskoristi eventualno i ta ideja da se riješi odnosno snabdjevanje čitave boke Kotorske”, kazao je Đukanović.

On je naglasio da postoji mogućnost i solarnih elektrana na Bilećkom jezeru, reverzibilne elektrane, te da je dogovoreno da se formira jednu radna grupu koja će odabrati najbolje ideje.

Đukanović je naglasio da su projekti u oblasti energetike strateški i da njihova realizacija traje preko deset godina, ali da je važno da se definišu prave ideje.

“Ima puno ideja i to nas ponekad razvlači i stvara kod nas nedoumicu i formiranje ove radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici vlade i Republike Srpske i Crne Gore i predstavnici elektroprivreda će uraditi to da definišu koje su to najbolje ideje pa da se polako kreće u realizaciju”, poručio je Đukanović.

 

Podijeli ovaj članak