Koje akcije najviše voli Warren Buffett: Investicioni portfolio kompanije Berkshire Hathaway

U koje komapanije ulaže legendarni investitor Warren Buffett? Visualcapitalist je u narednoj infgrafici ilustrovao vlasništvo Berkshire Hathaway i portfolio kompanije u prvom kvartalu 2024. Ovi podaci su objavljeni 15. maja 2024. i mogu im se lako pristupiti putem CNBC-ovog Berkshire Hathaway Portfolio Tracker-a .

Vrijednost svake pozicije navedene u ovoj grafici zasniva se na tržišnim cijenama od 23. maja 2024.

Takođe, treba imati na umu da je Berkshire dobio dozvolu SEC-a da privremeno zadrži podatke o određenim pozicijama. Ovo uključuje sve njene japanske dionice, koje su prijavljene na dan 12. juna 2023.

Podaci iz gornje infografike mogu se naći u sljedećoj tabeli. Pozicije vrijedne manje od 5 milijardi dolara uključene su u “Other”.

Source: Visualcapitalist.com

Iz ovoga možemo vidjeti da je najveća Berkshireova investicija Apple, koji čini skoro 40% portfolija i vrijedi skoro 150 milijardi dolara.

Dok je Warren Buffett jednom nazvao Apple najboljim poslom na svijetu, njegova firma je zapravo smanjila svoju poziciju za 13% u prvom kvartalu 2024.

Čak i nakon tog smanjenja, Berkshire i dalje zadržava 5,1% vlasničkog udjela u Appleu.

Zašto japanske dionice?

Dok je većina Berkshireovih glavnih pozicija u američkim kompanijama, japanske firme čine značajan dio.

Berkshire je 2020. godine zauzeo pozicije u pet japanskih trgovačkih kuća: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui i Sumitomo.

Poznate i kao sōgō shōsha , što u prijevodu znači “opšta trgovačka kompanija”, ove firme su veoma raznolike u glavnim industrijama.

Prema članku IMD-a, Buffett vidi atraktivnu priliku u Japanu, između ostalog, zbog niskih kamatnih stopa u zemlji.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak