Kina se ne može ignorisati

Foto_ Pixabay

Zemlja je prevelika da bi se ostavila po strani, prema riječima izvršnog direktora investicione banke za Aziju

Kina je važan igrač na globalnoj ekonomskoj sceni koji se ne može ostaviti po strani, rekao je u četvrtak glavni izvršni direktor JPMorgan Asia Pacific Sjoerd Leenart na 20. godišnjem globalnom kineskom samitu u Šangaju.

Prema izvršnom direktoru, mnoge međunarodne kompanije ulažu u ekonomsku moć upskos prevladavajućoj političkoj retorici.

“Ne možete to ignorisati, tamo morate poslovati, čak i ako odlučite da ne poslujete tamo, morate razumjeti šta se događa”, ustvrdio je Leenart, dodajući da ono što se događa u Kini “utiče na svaku industriju u svijetu .”

Prema izvještaju CNBC-a, Kina trenutno čini 19% BDP-a i 48% BDP-a Azije u smislu pariteta kupovne moći.

Foto_ Pixabay

Leenart je naglasio važnost Kine u poslovanju investicionog bankarstva u regionu, tvrdeći da “bankarstvo u Aziji takođe nikada ne može biti punom brzinom ako Kina ne radi.”

Napomenuo je da, uprkos padu izravnih stranih ulaganja u zemlju prošle godine, to treba promatrati u širem kontekstu rasta direktnih  stranih ulaganja u posljednjih 50 godina. “Svako tržište će napraviti pauzu”, rekao je Leenart, prenosi Logicno.

Izvršni direktor je rekao da vidi puno prilika u Kini. “Mislim da [Kinezi] imaju mnogo toga za prodati svijetu i da će taj proizvod biti potreban u cijelom svijetu.”

Druga najveća ekonomija na svijetu porašće 5,2% u 2024., prema Zhu Haibinu, glavnom kineskom ekonomisti u JPMorganu. Ta je procjena revidirana prema gore u odnosu na njegovu prethodnu projekciju rasta od 4,9%.

Ekonomist je objavio svoju ažuriranu brojku tokom samita u Šangaju, ističući da je robustan godišnji ekonomski rast zemlje od 5,3% u prvom kvartalu 2024. nadmašio tržišna očekivanja i označio snažan početak godine.

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon rekao je za Sky News ovaj mjesec da se zalaže za potpuni angažman s Kinom, dodajući da, iako je žestoki konkurent, “nije neprijatelj” zapadnog svijeta.

Podijeli ovaj članak