Italijanske banke moraju okončati poslovanje u Rusiji

Foto: Banca d'Italia

Italijanske banke moraju okončati poslovanje u Rusiji jer šteti njihovom ugledu. Upozorio je italijanski guverner i član upravnog vijeća Evropske centralne banke (ECB) Fabio Panetta.

ECB traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da do početka 2026. smanji kredite klijentima na ruskom tržištu za 65 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje kada su, prema podacima iznosili 6,3 milijarde eura. Očekuju i da znatno smanji i međunarodna plaćanja iz Rusije.

Poslovanje u Rusiji treba da smanji  i italijanska bankarska grupacija UniCredit. U februaru izvršni direktor Andrea Orcel rekao je da banka nija promijenila strategiju za Rusiju i da smanjuje poslovanje. Krediti bančine ruske podružnice prepolovljeni su u 2023. godini, prema bančinim podacima.

Banke moraju izaći iz Rusije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare uzvaničnik ECB-a, nakon završetka samita G7 u italijanskom gradu Stresi.

“Postoje objektivne poteškoće jer je izlazak iz Rusije komplikovan, tražite kupca, znajući da nemate izbora, morate prodati. To može biti skupo, ali morate otići jer ostanak donosi probleme s ugledom”, dodao je guverner italijanske centralne banke Panetta.

Izvor: Financa.ba

Podijeli ovaj članak