Evo savjeta kako da izgradite lični brend da biste se zaposlili u 2024.

Iako je ispunjavanje kvalifikacija za posao veliki dio kriterijuma, za zapošljavanje ne postoji samo ono što je u vašem CV-ju. Takođe se radi o tome kako ističete svoje jedinstvene vještine i iskustva i kako se pojavljujete na društvenim mrežama i slično. Često se zapošljava najbolje plasiran, a ne najiskusniji kandidat.

Evo kako da izgradite svoj lični brend da biste dobili posao:

Za početak evo odgovora šta je ustvari lični brend.

Lični brend je u osnovi način na koji se predstavljate svijetu. Baš kao što kompanije imaju brendove koji predstavljaju njihov identitet, proizvode i usluge, i vi možete da njegujete svoj lični brend da biste pokazali svoje vještine i stručnost.

Optimizacija vašeg ličnog brenda uključuje prenošenje jedinstvene vrijednosti koju donosite, upravljanje svojom reputacijom i uvjeravanje da dolazite do pravih ljudi. Hajdemo dublje u četiri savjeta koje možete koristiti da biste ga optimizovali:

Upoznajte svoju publiku

Osnovno za svaki pokušaj brendiranja je jasno razumijevanje vaše publike. To znači da se duboko udubite u to ko su, do čega im je stalo i sa kojim izazovima se suočavaju.

Pošto želite da optimizujete svoj lični brend kao profesionalac u svojoj specifičnoj oblasti, želite da razgovarate sa svojim kolegama, potencijalnim poslodavcima i uticajnim ljudima iz industrije.

Obratite pažnju na demografiju, preferencije i prioritete ovih ljudi i šta traže. Kada sredite svoju ciljnu publiku, počnite postavljanjem pitanja. Koje vještine i kvalitete poslodavci traže od kandidata? Koji industrijski trendovi oblikuju pejzaž? Koja su hitna pitanja relevantna za ovu oblast? Razumijevanjem potreba i očekivanja vaše publike, možete da prilagodite svoj lični brend tako da se efikasno bavite i proaktivno im ponudite rješenja za njihove probleme, piše forbes.n1info.rs.

Pokažite svoju jedinstvenu vrijednost

Kao kandidat za posao, morate jasno pokazati šta vas čini jedinstvenim. Za početak, navedite svoje specifične vještine, iskustva i kvalitete po kojima se izdvajate od drugih kandidata.

Bilo da se radi o vašoj tehničkoj stručnosti, kreativnosti, sposobnostima za rješavanje problema, liderskim vještinama ili jedinstvenoj perspektivi, obavezno naglasite ono što vas izdvaja.

Dok to radite, nemojte izostaviti da jednostavno navedete svoje kvalitete.

Pokušajte da navedete konkretne primjere i uključite brojeve tamo gdje možete. Na primjer, bolji način da se kaže da imate “odlične liderske vještine” je da kažete da ste “dokazani lider u prodaji koji je dosljedno premašivao ciljeve prodaje za 40% u odnosu na prethodnu godinu”.

Isto važi i ako radite u kreativnom polju. Umjesto da jednostavno pominjete vještine kreativnog pisanja tekstova, možete reći da ste kreativni tekstopisac sa demonstriranom sposobnošću da povećate svijest o brendu na društvenim medijima.

Koristite društvene medije efikasno i dosljedno

Danas je prisustvo na društvenim mrežama u osnovi uslov ako želite da njegujete lični brend. Na kraju krajeva, želite da potencijalni poslodavci imaju nešto za referencu kada vas traže na mreži. Ne radi se samo o tome da imate profile.

Treba da dosljedno dijelite dobar sadržaj koji vašoj publici donosi vrijednost. Na primjer, na LinkedIn-u želite da redovno dijelite uvide u industriju, članke i ažuriranja relevantna za vašu oblast.

Takođe možete da komunicirate sa drugima tako što ćete komentarisati njihove postove, učestvovati u diskusijama i povezati se sa profesionalcima u vašoj mreži. Na mreži X (ranije Tvitter) možete učiniti isto, ali u kraćem formatu (osim ako niste platili za premium nalog, koji vam daje 25.000 znakova).

Ali ono što platformu čini posebnom je to što radi bolji posao podsticanja autentičnosti i spontanosti, za razliku od više korporativnog osjećaja LinkedIn-a.

Ovo čini X odličnom platformom za predstavljanje vaše ličnosti i interesovanja van posla, pomažući da se vaš lični brend humanizuje i da budete povezaniji sa potencijalnim poslodavcima. Kada su u pitanju društveni mediji, težite kvalitetu nad kvantitetom.

Uvjerite se da je vaš sadržaj zanimljiv, informativan i usklađen sa vašim ličnim brendom. Umjesto da bombardujete svoju publiku velikom količinom objava, fokusirajte se na kreiranje sadržaja koji pruža stvarnu vrijednost i odgovara vašoj ciljnoj publici. Iznad svega, želite da vaši pratioci (i algoritam) znaju kada da očekuju vaš sadržaj. Dosljednost je uvijek ključna.

Fokusirajte se na umrežavanje

Društveni mediji, posebno LinkedIn, su odličan alat za umrežavanje, ali ne zamjenjuju “čizme na zemlji”.

Kada optimizujete svoj lični brend, najbolje je da se pojavite na što više industrijskih događaja, konferencija i funkcija umrežavanja kako biste upoznali ljude licem u lice i izgradili značajne veze.

Osim što se otvarate vrijednim prilikama i možda čak upoznajete ljude koji zapošljavaju, ovi događaji su takođe odlične prilike za učenje.

Pristustvo na industrijskim događajima vam omogućava da budete u toku sa najnovijim trendovima i razvojem, proširite svoje znanje i steknete uvid od lidera u industriji i kolega.

Potrudite se da maksimizirate ove mogućnosti tako što ćete biti pristupačni, razgovorni i ponuditi vrijednost drugima. Ne zaboravite da razmijenite kontakt informacije i naknadno uspostavite nove veze kako biste održavali i njegovali te odnose tokom vremena.

Jedna stvar koju treba zapamtiti je da optimizacija vašeg ličnog brenda nije proces preko noći. Ne brinite ako se čini da vaši napori ne daju rezultat.

Napredak u ovim situacijama ima tendenciju sniježne grudve, tako da morate samo da počnete i kada to učinite, nastavite dalje. Prije nego što to shvatite, stvorićete lični brend koji će vas učiniti najatraktivnijim kandidatom u svakoj prostoriji. Nastavite!

Podijeli ovaj članak