Dioničarima Save Re dividenda od 1,75 eura

 Dioničari Save Re odobrili su na jučerašnjoj skupštini prijedlog uprave i nadzornog odbora da društvo ove godine isplati dividendu u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
To je 15 centi ili 9,4 odsto više nego lani. Isplata je zakazana za 12. jun.

Bilansna dobit na dan 31. decembra 2023. iznosi 57,5 miliona eura. Od toga će Sava Re za isplatu dividende izdvojiti ukupno 27,1 milion eura, dok će preostalih 30,4 miliona eura ostati neraspoređeno, objavila je kompanija putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Dioničari su Davoru Ivanu Gjivoju, članu Nadzornog odbora i predstavniku dioničara, dodijelili novi četverogodišnji mandat na toj dužnosti, koji počinje teći 9. marta 2025. godine. Ujedno su obaviješteni da je članstvo nadzornog odbora lani u junu istekao mandat predstavnicima radnika Andreju Gorazdu Kunsteku i Editi Rituper, a da u novom četverogodišnjem mandatu interese radnika među nadzornicima zastupaju Edita Rituper i Blaž Garbajs.

Dioničari su se upoznali s izvještajem za 2023. godinu te dali razrješenje Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu.

Osiguravateljska grupa Sava u 2023. godini poslovala je uspješno i bolje od planiranog, uprkos iznimnim štetnim događajima u Sloveniji, te je ostvarila neto dobit od 64,7 miliona eura, što je 37,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Opseg poslovanja porastao je za 14,4 odsto na 910,1 miliona eura.

Rastu obima poslovanja najviše je pridonijela bruto premija neživotnih osiguranja, koja je na domaćem tržištu porasla za 19,5 odsto, a na inostranom tržištu za 21,7 odsto. Rast je ostvaren i u životnim osiguranjima, i to za 7,5 odsto na domaćem te 13,6 odsto na inostranom tržištu.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak