Poslovni forum s Češkom: Ulaganje u Crnu Goru je investicija u budućnost EU

ČeškaForum privrednika Crne Gore i Češke organizovan je 27. maja u okviru zvanične posjete državno-privredne delegacije Republike Češke na čelu sa ministrom saobraćaja Martinom Kupkom našoj državi, te održavanja Pete sjednice Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj i industrijskoj saradnji dvije zemlje.

Forum je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom Češke i ambasadom te države.

Skup su otvorili ambasadorka Češke Janina Hřebíčková, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj, ministri saobraćaja dvije zemlje Martin Kupka i Filip Radulović, te potpredsjednici privrednih komora Nikola Vujović i Radek Jakubský.

Privrednu delegaciju činile su češke kompanije iz sektora saobraćaja i infrastrukture, građevinarstva, mašinogradnje, komunalne industrije, logistike i IT sektora.

Ambasadorka Janina Hřebíčková je istakla dugogodišnju podršku Češke integracionim procesima Crne Gore i pozdravila napredak postignut tokom posljednjih pola godine na putu ka EU. Događaji poput Foruma i sjednice Mješovite komisije su dio te podrške.

– Željeli bismo da se ekonomska saradnje dvije zemlje dodatno produbi i ukorijeni, jer još postoji dosta prostora za njeno intenziviranje i danas želimo da popunimo taj prostor direktnim kontaktima između predstavnika ministarstava i kompanija, kroz razmjenu informacija i ideja. Svaka ekonomska saradnja nosi šire pozitivne implikacije u kontekstu razmjene zajedničkih evropskih vrijednosti. Interesi naših kompanija i ulaganja u Crnu Goru takođe su investicije u našu zajedničku evropsku budućnost, zajedničku evropsku stabilnost i zajednički evropski kredibilitet – poručila je Hřebíčková.

Ona je istakla da projektima vezanim za izgradnju moderne saobraćajne infrastrukture i povezivanje sa evropskim koridorima, Crna Gora, kao članica CEFTA, EFTA i NATO saveza, ima mnogo toga da ponudi investitorima, uz efikasan poreski sistem i liberalnu trgovinu.

– Postoji interes čeških kompanija za brojne projekte konektivnosti i one mogu mnogo da ponude u smislu modernizacije željeznice, autoputeva, u oblasti pametnih tehnologija i drugim oblastima – rekla je ambasadorka.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Nik Gjeloshaj istakao je važnost poslovnog foruma i sjednice Međudržavne komisije kao potvrde da intenzivna ekonomska saradnja zauzima ključno mjesto u kontinuiranom snaženju bilateralnih odnosa dvije države.

– Poslovni forum predstavlja značajnu sponu između naših privrednih sektora i daje dodatni impuls razvoju ukupnog privrednog potencijala Crne Gore i Republike Češke –  kazao je Gjeloshaj.

Prema njegovim riječima, evropski put Crne Gore je na pravom kolosjeku.

– Rješavajući izazove na tom putu Crna Gora je odlučna da istraje i bude primjer čitavom regionu. Kroz konkurentan ambijent za poslovanje sa značajnim potencijalima u oblasti energetike, turizma, IT, poljoprivrede i industrije, Crna Gora je pouzdana investiciona destinacija, a posebno je prepoznata po niskim poreskim stopama, jednakom tretmanu domaćih i inostranih investitora, kao i stalnom unapređenja poslovnog ambijenta – rekao je potpredsjednik Vlade.

Navedeno, ističe on, prepoznaje i Češka, što potvrđuje i kontinuirani priliv investicija iz ove zemlje, koji je u prethodnoj godini iznosio više od 12 miliona eura, što je rast od preko 80 odsto u odnosu na 2022.  Potencijale za jačanje saradnje vidi u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, energetskoj efikasnosti, turizmu, ekologiji, te obrazovanju, nauci i tehnologiji i zdravstvu.

– Naša je obaveza da posvećenim zalaganjem dodatno ohrabrimo ekonomsku saradnju jer postoje brojne mogućnosti za njeno dalje unapređenje kroz realizaciju konkretnih inicijativa i projekata – kazao je Gjeloshaj.

Ministar saobraćaja Češke Martin Kupka navodi da visoko cijeni napore koje Crna Gora ulaže na priključivanju EU, što je doprinos stabilnosti na Balkanu.

– Za Vladu Češke je visoko na listi prioriteta da doprinese daljoj evropskoj integraciji svi zapadnobalkanskih zemalja, naročito Crne Gore – rekao je Kupka.

Ističe da su brojne teme za razgovor sa crnogorskim partnerima, a odnose se na razvoj infrastrukture, inovacije, modernizacija saobraćajnih sistema, pametna i autonomna mobilnost, dekarbonizacija i brojne druge.

– Siguran sam da u oblasti saobraćaja posebno možemo mnogo toga da ponudimo jer je Češka tehnološki napredan partner koji je ekonomiju izgradio upravo na izvozu, investicijama, istraživanju i razvoju te inovacijama. Naša željeznička industrija je veoma uspješna na stranim tržištima i može pomoći željezničkom sistemu Crne Gore – rekao je Kupka.

On je dodao da mogu takođe ponuditi ekspertizu u projektima izgradnje saobraćajne infrastrukture, komponentne pametne mobilnosti i doprinijeti bezbjednosti ovog sistema.

Ministar saobraćaja Crne Gore Filip Radulović kazao je da Vlada Crne Gore planira je izgradnju 480 km autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura. Najznačajniji među projektima je izgradnja autoputa Bar-Boljare.

– Očekujemo veliko interesovanje renomiranih svjetskih kompanija koje će svojim znanjem i tehnologijom moći adekvatno odgovoriti ovako izazovnom projektu. Ovom prilikom želimo da pozovemo i kompanije iz Češke da učestvuju na ovom pozivu, kao i na drugim projektima koji će biti aktuelni u narednom periodu – kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Luku Bar moramo razvijati kao glavnu međunarodnu teretnu luku i to na način da treba povećati stepen iskorišćenosti postojećih kapaciteta, ali i razvijati nove koji će dovesti do unapređenja lučkih usluga.

– Da bismo valorizovali Luku Bar, moramo ulagati u putnu  i željezničku infrastrukturu. Jedino na ovaj način, Luka Bar može postati konkurentna u odnosu na druge luke u Jadransko-jonskoj regiji – rekao je on.

Podsjetio je na dobru saradnju sa kompanijama iz Češke u oblasti željeznice, koja datira još od 2006. godine. Najavio da će se u narednom periodu sanirati 13 čeličnih mostova, 8 tunela, 20 km pruge na dionici Lutovo-Bratonožići-Bioče, rekonstrukcija dionice Bar-Golubovci kao i nabavka elektromotornih vozova za prevoz putnika.

– Vjerujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Republike Češke – zaključio je ministar.

Potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović je kazao da je Crna Gora otvorena za poslovnu saradnju i investicije, te istakao da ona nudi raznovrsne poslovne prilike u sektorima poput turizma, energetike, IT industrije i infrastrukture, a potencijali za saradnju postoje i u zajedničkim projektima namjenske industrije.

– Siguran sam da će poslovni forum pružiti platformu za identifikaciju konkretnih projekata i partnerstava koji će koristiti objema stranama. Vjerujem da kroz otvoren dijalog i zajedničke napore možemo ostvariti velike uspjehe – zaključio je Vujović.

Potpredsjednik Privredne komore Češke Radek Jakubský ističe da ova poslovna asocijacija zastupa 16.000 kompanija koje daju oko 60 odsto BDP-a.

– Imamo mnogo toga da ponudimo i radujemo se saradnji naših zemalja. Nudimo stručna znanja, proizvode i prilike u različitim oblastima, ne samo u domenu saobraćaja i prevoza, na koje smo danas fokusirani. Postoje velike prilike za saradnju i u tretmanu otpadnih voda, zdravstvu, IT-u, i brojnim drugim oblastima. Želimo da zajednički prosperiramo u budućnosti i otvorimo nova radna mjesta realizujući dugoročne projekte koji doprinose stabilnosti u regionu – rekao je Jakubský.

U nastavku foruma, prezentovani su ekonomski potencijali dvije države, za šta su bili zaduženi Andrej Lakić iz Agencije za investicije Crne Gore i Jiří Hansl iz Privredne komore Češke.

Forum, održan u hotelu Cue u Podgorici, okončan je bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.

Podijeli ovaj članak