Ines Rocha, nova regionalna direktorica IFC-a za Evropu

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), imenovala je Ines Rocha na poziciju regionalne direktorice za Evropu. Sa sjedištem u Beču, ona preuzima vodeću ulogu u podsticanju ulaganja u privatni sektor i kreiranju radnih mjesta u centralnoj i istočnoj Evropi, sa posebnim akcentom na jačanje zelenog rasta, digitalnih tehnologija, finansijske inkluzije. Na ovoj poziciji, Ines će predvoditi mjere koje IFC poduzima kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine i napore koje IFC čini da podstakne razvoj poslovanja u zemljama zapadne Evrope, usmjeravanjem kapitala i znanja u održivi ekonomski rast na tržištima u usponu.

Rocha je državljanka Portugala i Velike Britanije i ima više od 20 godina iskustva u oblasti finansiranja razvoja. Prije ovog imenovanja radila je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) gdje je pokrivala finansijske institucije, uključujući banke Evropske unije, strukturirano finansiranje i obezbjeđivanje podrške malim poduzećima širom centralne i istočne Evrope.

Na poziciji direktora EBRD za utjecaj i partnerstvo, Rocha je imala ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na krizu u Ukrajini. Tokom njenog mandata, u saradnji sa najvećim akcionarima i donatorima, obezbjeđena je rekordna podrška ukrajinskoj ekonomiji i privatnom sektoru. Radeći taj posao, blisko je sarađivala sa institucijama koje se bave finansiranjem razvoja i multilateralnim razvojnim bankama, uključujući Svjetsku banku, Multilateralnu agenciju za osiguranje investicija (MIGA) i IFC. Prije toga, bila je zaposlena u investicionoj banci UBS i u Centralnoj banci Portugala.

“Zahvaljujući ogromnom iskustvu, Ines je prava osoba na pravom mjestu—posebno u svjetlu daljeg suočavanja sa posljedicama ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik IFC-a za Evropu, Latinsku Ameriku i Karibe. “Uvjeren sam da će na čelu sa Ines, program IFC-a biti još uspješniji u pružanju podrške bržem zelenom, otpornom i inkluzivnom održivom rastu, i usmjeravanju investicija iz zapadne Evrope ka tržištima u usponu.”

Kao regionalna direktorica, Rocha će se fokusirati na vođenje IFC-ovih regionalnih timova u uredima zemalja zapadne, srednje i istočne Europe i upravljanje odnosima s ključnim klijentima, vladom i dionicima. Ona će također oblikovati i usmjeravati implementaciju IFC-ove strategije u regiji, blisko sarađujući sa Svjetskom bankom i MIGA-om, voditi razvoj poslovanja i nadgledati operacije IFC-a u različitim sektorima.

Stekla je zvanje magistra ekonomije na univerzitetu u Londonu (London School of Economics).

Međunarodna finansijska korporacija je članica grupe Svjetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u usponu. Do sada je ostvarila saradnju sa više od 100 zemalja, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj sa ciljem da stvori tržišta i prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2023. godini, plasirala je rekordnih 43,7 milijardi dolara za privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

Izvor: Indikator; Foto: IFC

Podijeli ovaj članak