ECB poručuje bankama da se pripreme za nove vrste rizika

Banke eurozone moraju da prilagode način na koji upravljaju rizikom jer se suočavaju sa izazovima od kraja ultra niskih kamatnih stopa do pojave netradicionalnih konkurenata koji mogu brzo ukrasti tržišni udio, rekla je glavna supervizorka Evropske centralne banke.

Banke u eurozoni su se sa izuzetnom lakoćom nosile sa nedavnim porastom inflacije i kamatnih stopa i uglavnom su izbjegle prošlogodišnje bankarske turbulencije u SAD-u i Švajcarskoj, što je povećalo rizik od samozadovoljstva i podstaklo pozive zajmodavcima da se pripreme za teža vremena. Kreditni gubici ostali su izuzetno niski, uprkos okruženju skoro recesije, ali to bi moglo biti posljedica neviđene fiskalne i monetarne podrške koja je zaštitila banke od šokova, rekla je Klaudija Buh, glavna supervizorka banaka u ECB-u.

„Ovo ima implikacije za buduće procjene rizika, budući da podaci o prethodnim neizmirenim obavezama po kreditima ne odražavaju istinski rizike za kvalitet aktive koji su pred nama“, rekala je Buh u godišnjem izvještaju banke o superviziji. Zajmodavci takođe moraju da se bolje pripreme za rizike vezane za sajber napade, klimatske promjene i geopolitičke promjene, što bi sve fundamentalno moglo da promijeni njihove dugoročne poslovne modele.

„Zbog toga je ključno da banke prilagode svoje prakse upravljanja rizicima novom okruženju“, rekla je Buh.

Inovacije, kao što je šira upotreba tehnologije decentralizovanog vođenja evidencije transakcija i vjetačke inteligencije, spuštaju kriterijume konkurentima, uključujući takozvane banke u sjenci, da uđu na tržište, potencijalno smanjujući marže i prisiljavajući banke da preuzmu neprikladan rizik.

„Inovacije i povećana konkurencija mogu da poboljšaju ekonomsko blagostanje, ali takođe stvaraju nove rizike. Ako banke vide da se njihove marže smanjuju, mogle bi da se okrenu potencijalno rizičnijim aktivnostima”, rekla je Buh.

Podijeli ovaj članak