Elon Musk planira xAI superkompjuter

Američki biznismen Elon Musk nedavno je rekao investitorima da njegov startup sa vještačkom inteligencijom xAI planira izgraditi superkompjuter koji će pokretati sljedeću verziju svog AI chat bota Grok, prenosi The Information, pozivajući se na prezentaciju investitorima.

Musk je rekao da želi pokrenuti pomenuti superkompjuter do jeseni 2025. godine, prema izvještaju, dodajući da bi xAI mogao biti partner s Oracleom na razvoju masivnog računara.

xAI nije mogao biti odmah dostupan za komentar, a ni  Oracle nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Kada budu završene, povezane grupe čipova – Nvidijine vodeće H100 grafičke procesorske jedinice (GPU) – bi bile najmanje četiri puta veće od najvećih GPU klastera koji postoje danas, prenosi The Information citirajući Muska sa prezentacije održane investitorima u maju.

Nvidijina H100 porodica moćnih GPU-a dominira tržištem čipova u data centrima za AI, ali ih je teško nabaviti zbog velike potražnje.

Musk je osnovao xAI prošle godine kao izazov za OpenAI koji podržava Microsoft i Alphabetov Google. Musk je također suosnivač OpenAI.

Ranije ove godine, Musk je rekao da je za obuku Grok 2 modela potrebno oko 20.000 Nvidia H100 GPU-a, dodajući da će Grok 3 model i dalje zahtijevati 100.000 Nvidia H100 čipova.

Reuters

Podijeli ovaj članak