U SAD-u izglasan zakon naklonjen kripto industriji koju Bajden kritikuje, a Tramp joj se udvara

Američki Zastupnički dom u srijedu je izglasao Predlog zakona koji bi nadzor nad većinom oblika kriptovaluta predao u ruke agenciji nešto naklonjenijoj toj industriji. Time su u tešku poziciju stavili američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji sada mora odlučiti hoće li se suprotstaviti predsjedniku Komisije za hartije za vrijednosti i berzu (SEC) i odbiti da uloži veto na zakon, dok se istovremeno bivši predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) u sklopu svoje kampanje udvara industriji.

Zakon je prošao uz 279 glasova za i 136 protiv: za njega je glasalo 208 republikanaca i 71 demokrat. On predviđa da se većina kritpovaluta, uključujući bitkoin, premjesti pod nadzor Komisije za trgovanje robnim terminskim ugovorima klasifikujući ih kao takve, a ne kao hartije od vrijednosti čime bi potpale pod ovlašćenja Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC). Ta komisija je pod administracijom predsjednika Bajdena zauzela vrlo oštar pristup prema kripto industriji.

Političari koji su podržali zakon kažu da on otvara mogućnost razjašnjavanja regulatornih ovlašćenja za digitalnu imovinu, a predsjednik pododbora za digitalnu imovinu, republikanac Frenč Hil (French Hill), naziva ga “možda i najvažnijim zakonom o digitalnoj imovini u istoriji Kongresa,” naglašavajući da ga podržava i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp.

Pristup SEC-ja prema kriptovalutama uključivao je čitav niz optužnica podignutih protiv kompanija i pojedinaca za navodno kršenje regulativa, zbog čega je Tramp počeo oštro kritikovati Bajden u želji da na svoju stranu pridobije kripto donatore. Njima je na večer i u Mar-a-Lagu ranije ovog mjeseca rekao kako bi “im bilo bolje” da glasaju za njega,” izvijestio je Politico. Predsjednik SEC-a Geri Gensler (Gary Gensler) protivi se predlogu zakona, rekavši u srijedu da bi on omogućio izdavaocima kriptovaluta da ih “na svoju ruku sertifikuju kao robne ročnice umjesto kao vrijednosnice, čime bi SEC imao ograničen rok od samo 60 dana za provjeru klasifikacije.

“Taj proces kakav opisuje prijedlog zakona stvara rizik za zaštitu investitora, i to ne samo u prostoru kripta: on bi mogao potkopati šira, 100 bilijuna dolara vrijedna tržišta kapitala pružajući opcije za one koji žele izbjeći podnošenje izvješća, zaštite kojima se sprječava gubitak ili krađa sredstava klijenata i privatna prava na tužbe investitora na saveznim sudovima,” rekao je Gensler u srijedu.

Trumpova kampanja u utorak je počela primati i donacije u kriptovalutama, pozvavši u obavijesti pritaše na “kreiranje kripto vojske.”

Ono što ne znamo jeste hoće li predlog zakona izglasati i Senat u kojemu većinu imaju demokrate. Osam demokrata iz Zastupničkog doma pozvalo je svoje kolege iz Senata da podrže zakon, izvijestio je CoinDesk. Kako bi glasanje moglo da se završi možda se da naslutiti iz činjenice da je 11 demokrata iz Senata, uključujući vođu većine Čaka Šumera (Chuck Schumer), glasalo zajedno s republikancima već ranije ovog mjeseca za ukidanje nekih regulacija kriptovaluta od strane SEC-a i tako se suprotstavilo Bajdenu koji je ranije izjavio da će na prijedlog zakona uložiti veto. I taj predlog je izglasan u Zastupničkom domu uz podršku obje stranke.

Izvor: Forbes Crna Gora

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak