Wall Street: Najteži pad Dow Jonesa od početka 2024.

Američki indeksi pali su u četvrtak, a Dow Jones Industrial Average je zabilježio svoj najgori dan u 2024., budući da Nvidijin rast nakon objave rezultata nije uspio podići šire tržište.
Dow je potonuo za 605,78 bodova, ili 1,53% za svoju najlošiju sesiju u godini. Boeing je imao najveći zaostatak u Dowu, pavši za 7,5%. S&P 500 pao je 0,74%, a Nasdaq Composite 0,39% nakon što su oba indeksa ranije tokom dana dostigla rekordni nivo.

Proizvođač čipova i vještačke  inteligencije Nvidia porastao je za 9,3%, poslavši dionice iznad 1.000 dolara, nakon što su objavili rezultate za prvo fiskalno tromjesečje bolje od očekivanih i objavili dionicu od 10 za 1.

Predviđeni prihodi za drugo fiskalno tromjesečje od oko 28 milijardi USD takođe su nadmašili konsenzusnu prognozu LSEG-a od 26,61 milijardi USD – znak da kompanija ne usporava usporavanje svog zamaha. Za krajnju crtu, analitičari očekuju dobit od 5,95 USD po dionici.

Nvidini rezultati bili su središnja tačka za Wall Street, jer su se trgovci nadali znakovima da uzbuđenje oko vještačke inteligencije ne jenjava. Sa svojom tržišnom kapitalizacijom od više od 2,5 triliona dolara, Nvidia takođe ima značajan uticaj na široki S&P 500.

Međutim, većina dionica u širokom tržišnom indeksu u četvrtak je postala negativna, što ukazuje na nedostatak širine tržišta. Više od 400 imena na S&P 500 indeksu bilo je niže, a informaciona tehnologija bila je jedini pozitivan sektor za taj dan.

Ekonomski podaci jači od očekivanih takođe su nestali u porastu u četvrtak jer su ulagači smanjili svoj izgled za smanjenje stope u septembru. Podaci o uslugama i proizvodnji za maj nadmašili su očekivanja ekonomista, prema anketama menadžera nabave S&P Globala objavljenim u četvrtak. Početni zahtjevi za nezaposlene za sedmicu koja je završila 18. maja iznosili su 215.000, dok su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones predviđali 220.000. Rezultati su pojačali zabrinutost ulagača da Federalne rezerve uskoro neće sniziti kamatne stope.

Trgovci trenutno procjenjuju samo 51% šanse da će Fed smanjiti stope na septembarskom sastanku, što je pad od 58% prije dana i gotovo 68% u prethodnoj sedmici, prema CME FedWatch Toolu. Kada je vjerovatnoća padne ispod 60%, smatra se da je više vjerovatno da će Fed nešto preduzeti.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak