Evropska komisija kaznila Mondelez sa 337,5 miliona eura

Evropska komisija je izrekla kaznu od 337,5 miliona eura američkom proizvođaču slatkiša Mondelez zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kafe među zemljama EU.

Mondelez International je sklopio ugovore kojima je prekršio propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici i zloupotrebio dominantan položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija, a piše Seebiz.

Grupi od sedam trgovaca je od 2012. do 2017. bilo dozvoljeno da prodaju svoje proizvode samo na određenim teritorijama, a njihov broj kupaca je bio ograničen, navodi se u saopštenju Komisije.

Grupa od deset ekskluzivnih distributera u određenim zemljama EU morala je da traži dozvolu od 2006. do 2020. da odgovori na upite klijenata o prodaji u drugim zemljama EU.

Od 2015. do 2019. Mondelez je, takođe, odbijao da snabdijeva maloprodaju u Njemačkoj kako bi spriječio preprodaju čokolade u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji gdje su njihove cijene bile više, saopštio je regulator EU.

Takođe, zaustavili su isporuke u Holandiju kako bi spriječili njihovu preprodaju u Belgiju gdje su ih prodavali po višim cijenama.

„Želimo da istrajemo u podršci osnovnim slobodama u Evropskoj uniji i garantovanju evropskim građanima da će imati pristup najširem spektru proizvoda po najnižim cijenama koje tržište može da ponudi“, rekla je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margaret Vestager (Margrethe Vestager) na konferenciji za novinare.

Oni su u rekli da su kršenja izolovani incidenti iz prošlosti, ističući da su korigovali poslovnu praksu mnogo prije istrage Komisije.

„Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ko smo mi danas. Imamo jaku kulturu poštovanja kojoj težimo“, rekao je portparol Mondeleza.

Podijeli ovaj članak