Neće biti skorog snižavanja: Zvaničnici Fed-a spremni su da povećaju stope ako bude potrebno

Zvaničnici Federalnih rezervi rekli su na svom posljednjem sastanku  daće kamatne stope vjerovatno ostati višoke duže vremena ako inflacija nastavi da razočarava, dok su neki kreatori politike razgovarali o njihovoj spremnosti da povećaju stope ako bude potrebno.

“Različiti učesnici su pominjali spremnost da se politika dodatno pooštri ukoliko se rizici po inflaciju materijalizuju na način da takva akcija postane primjerena”, navodi se u zapisniku sa posljednjeg sastanka koji je održan 30. aprila i 1. maja.

Dionice su pale sa rekordnih vrijednosti nakon objavljivanja zapisnika FED-a.

“Više duže je zvanina mantra jer je Fed priznao da inflacija ostaje viša nego što bi željeli”, rekao je Chris Zaccarelli, glavni investicioni menadžer Independent Advisor Alliance.

“Iako su htjeli da smanje stope, to neće moći da urade u bliskoj budućnosti.”

Fed je 1. maja odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25%-5,50%, što je maksimum u 23 godine, jer pokušava da inflaciju svede na cilj od 2%.

Inflacija u u prvom tromjesečju bila je veća nego što se očekivalo, ali izvješaj u aprilu objavljen nakon posljednjeg sastanka Fed-a pokazalo je određeno ublažavanje tih pritisaka na cijene.

Indeks potrošačkih cijena na koji uklanja cijene hrane i energije, porastao je 3,6% u odnosu na prethodnu godinu, što je smanjenje u odnosu na povećanje od 3,8% zabilježeno u martu.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak