Jeftini Kineski električni automobili prodiru u Evropu

Jeftini električni automobili iz Kine već prodiru na evropsko tržište, podrivajući jednu od najvećih industrija u Evropi.

BYD Co., koji je prošle godine prestigao Tesla Inc. i postao najveći svjetski proizvođač električnih vozila, sprema se za nove poduhvate.

Kineski proizvođač je prošlog mjeseca najavio planove da sledeće godine predstavi svoj hečbek “seagull” vredan 10.000 dolara u Evropi. On nudi karakteristike poput tempomata i bežičnog punjenja telefona koje su tipične kod znatno skupljih vozila. Čak i nakon tarifa i svih modifikacija kako bi se zadovoljili evropski standardi, izvršni direktori BYD-ja su obećali da će prodavati “seagull” po cijeni manjoj od 20.000 evra (21.500 dolara).

Tako bi cijena ovih četvoroseda bila za hiljade dolara ispod cijene električnih gradskih automobila na koje Stellantis NV, Renault SA i drugi računaju da će im pomoći da premoste energetsku tranziciju. Dolazak kineskih automobila pojačava pritisak na evropske proizvođače vozila za dominaciju u eri nakon motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Antimonopolska istraga u Briselu vjerovatno neće ukloniti tu prijetnju.

“Veoma pažljivo analiziramo ovaj model i druge koji dolaze od kineskih proizvođača električnih vozila”, rekao je Martin Sander, šef evropskog poslovanja električnih vozila kompanije Ford Motor Co. “Naravno, nervozni smo uvjek kada novi konkurenti ulaze na tržište.”

Seagull je dobio pohvale za kvalitet izrade, dizajn i tehnologiju koju je BYD napravio po toj cijeni.

Ovo nije jedini slučaj jer kompanija planira da uvede EV višeg cjenovnog ranga od 25.000 eura, čak i prije nego što gradski automobil bude predstavljen, izjavio je Michael Shu, generalni direktor za Evropu, na industrijskom događaju u Londonu ovog mjeseca. Planovi BYD-ja za dvije fabrike u regionu će joj pomoći da ublaži efekte bilo kakvih tarifa Evropske unije koje su namijenjene da uspore poteze Kineza.

Kineski model već dobro prolazi van matičnog tržišta. U Meksiku, gdje je automobil nazvan Dolphin Mini, vozači su masovno kupovali automobil po ceni od 358.800 pezosa (19.780 dolara) od kako je lansiran u februaru, uprkos infrastrukturi za punjenje e-vozila koja je još u razvoju.

“Meksiko nije sjajan za nas, ali na kraju smo naišli na veliku tražnju, i oduševljenje za ovaj automobil”, rekla je izvršna potpredsjednica BYD-ja Stella Li na događaju prošle nedjelje u glavnom gradu, prilikom predstavljanja plagin hibridnog pikapa za meksičko tržište.

BYD je lider kineskih proizvođača automobila koji sve više ciljaju izvoz nakon što su preuzeli kontrolu nad svojim matičnim tržištem. Izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk upozorio je u januaru da će oni “prilično uništiti” većinu drugih proizvođača automobila ako ne budu postavljene trgovinske barijere.

I dok je predsjednik SAD Joe Biden pokušao da gotovo četvorostruko poveća carine na kineska električna vozila u SAD-u, suštinski zatvarajući vrata za uvoz u bliskoj budućnosti, tarife su složenije za Evropu. To je zato što su evropski proizvođači automobila više zavisni od kineskog tržišta nego njihove američke kolege, što ih čini ranjivijim na protivmjere Pekinga. Plan Evrope da postepeno ukine prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem zahtevaće jeftinije automobile kako bi se podstakla masovna upotreba na tržištu.

EU je pokrenula istragu kineske industrije električnih vozila i približava se odluci o podizanju barijera, ali izvršni direktori i stručnjaci iz industrije su pružili otpor.

“Tarife ne bi trebalo koristiti kako bi se zaštitili naši vodeći proizvođači od značajne konkurencije”, rekla je Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i lanac snabdijevanja e-mobilnošću u lobističkoj grupi Transport & Environment. “Ono što je važno pored ciljeva zaštite životne sredine, koji su ključni, zapravo je da imamo lokalnu proizvodnju i da dekarbonizacija ne rezultira deindustrijalizacijom.”

Osnovan 1995. godine, BYD je počeo proizvodnju baterija prije nego što se proširio na proizvodnju automobila 2003. godine. Prodaju putničkih automobila u Evropi započeo je pre tri godine sa spektakularnim prikazima na sajmovima automobila u Parizu i Minhenu. Zasad u ovoj trci vodi bivši britanski brend MG Motor, nakon što je godinama obnavljao svoju mrežu prodavaca i bazu kupaca od svoje akvizicije 2007. godine od strane kineske kompanije Shanghai Automotive Industry Corp. Sada ima drugo najprodavanije električno vozilo u Velikoj Britaniji, kineski MG4, iza Teslinog “modela Y”.

Aktuelni evropski proizvođači automobila razmatraju neobične poteze kako bi odgovorili na izazov, uključujući nove saveze. Renault otvoreno traži partnere kako bi smanjio troškove u proizvodnji malih automobila, dok Stellantis u septembru počinje prodaju automobila u čiju su proizvodnju investirali zajedno sa kineskom kompanijom Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd.

“Nemamo namjeru da kineskim konkurentima dozvolimo da iskoriste ovu razliku u cjieni”, rekao je izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares, prošle nedjelje u vezi sa evropskim “seagullom”, odbacujući predloge o tarifama. “Ne vjerujemo da će protekcionizam predstavljati dugoročno rješenje za ovakvu konkurenciju.”

Tavares već duže naglašava potrebu za brzim djelovanjem kako bi se suprotstavio sve većoj konkurenciji. Dogovor sa Leapmotorom, sklopljen u oktobru, omogućava vlasniku Jeepa i Peugeota prednosti poslovanja u Kini. SAD i EU smatraju da su cjenovne pogodnosti u Kini rezultat nepravedne državne pomoći.

Iako je ukupni udio kineskih brendova na evropskom tržištu električnih vozila prošle godine bio oko sedam odsto, Transport & Environment predviđa da bi mogli dostići 11 odsto ove godine i 20 odsto do 2027.

Sudeći prema recenzijama, sadašnji proizvođači automobila u Evropi i SAD su u pravu kada ozbiljno shvataju “seagull”. Caresoft Global, inženjerska firma iz Mičigena koja rasklapa vozila radi procene kvaliteta i tehnika proizvodnje, detaljno je analizirala “seagull” kako bi analizirala dijelove procesa proizvodnje koji su donijeli uštedu.

“Svi u industriji treba da shvate ozbiljno ovaj automobil jer je zaista poseban”, rekao je predsjednik Caresofta Terry Woychowski u videu objavljenom na InsideEVs. “On pobija definiciju jeftinog i veselog automobila koji poručuje: prodajte nešto što je zaista jako jeftino. Ovaj automobil uopšte ne ostavlja takav utisak.”

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak