EU poručila Rusiji da se ne nada zamrznutoj imovini: “Ni u snovima, ni nakon rata”

Evropska unija nema namjeru da transferiše prihode od zamrznutih sredstava Rusiji čak ni nakon ukidanja sankcija.

Savjet EU je odlučio da se ruski prihodi ne smatraju suverenom imovinom. Odluka će stupiti na snagu 23. maja, prema proširenoj odluci Savjeta EU, objavljeno je u Službenom listu EU.

“Neočekivani i vanredni prihodi ne bi trebali biti dostupni Centralnoj banci Rusije u skladu sa važećim pravilima ni nakon ukidanja zabrane transakcija”, navodi se u dokumentu, koji precizira da prihodi iz ruskih rezervi “ne”. pripadaju državnim fondovima, pa se na njih ne primjenjuju norme zaštite državne imovine“, prenosi Kommersant.

Pod neočekivanim i vanrednim prihodima Savjet EU podrazumijeva prihod koji se akumulira zahvaljujući restriktivnim mjerama. Pres služba predstavništva Rusije pri Evropskoj uniji nazvala je odluku Savjeta EU krađom, navodeći da će “posledice stvorenog presedana biti nepredvidive” za EU.

Evropska komisija je 21. maja objavila da će prvi prihodi iz fondova Centralne banke Rusije biti prebačeni Ukrajini u julu. Planirano je da 90 odsto ostvarene dobiti u 2024. godini bude usmjereno u Ukrajinu preko Evropskog mirovnog fonda.

Ove godine Ukrajina može dobiti tri milijarde eura iz ruskih zamrznutih sredstava. Novac će biti namijenjen vojnoj pomoći. Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrznule su oko 280 milijardi dolara sredstava Centralne banke Rusije. Većinu ovih sredstava drži belgijski depozitar Euroclear.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak