Air Serbia dobila dozvole – letovi za Šangaj i Guangdžou na jesen

Air Serbia je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti za letove između Beograda i Šangaja dva puta nedjeljno, a između Beograda i grada Guangdžou tri puta nedjeljno.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio je da će Air Serbia biti u mogućnosti da direktne letove za Šangaj i Guangdžou započne poslije uvođenja dva nova širokotrupna aviona u svoju flotu.

Očekuje da će prvi avion stići krajem jula ili početkom avgusta ove godine, a drugi u septembru, mada je za uspostavljanje saobraćaja sa Kinom dovoljno da stigne samo jedan avion.

Direktne linije za Kinu bi trebalo da budu uspostavljene od oktobra, odnosno od početka zimske sezone letjenja.

Ovo bi za Air Serbiju mogao da bude pravi potez. Prema podacima još iz vremena prije pandemije, Šangaj je jedna od generalno najpopularnijih destinacija iz Beograda za koju Air Serbia nema direktnu vezu, kao i da je Beograd iz Šangaja peta najtraženija destinacija iz Evrope. Sa Kinom je, kao i sa Turskom, saradnja zasnovana na bilateralnim sporazumima, što praktično znači da ne može svako da leti gdje hoće kao u Evropi.

Kineski Hainan Airlines uveo je direktne letove između Beograda i Pekinga, tako da Air Serbia neće letjeti za Peking, jer je to dio dogovora i mora da bude ispoštovan reciprocitet.

Prije toga, Air Serbia je uvela let za Tjenđin. Kada je krajem 2022. godine uveden ovaj let, iz Pekinga i Šangaja nijedna kompanija nije mogla da leti u inostranstvo, uključujući i kineske. To je bio prvi let za Kinu iz Srbije poslije dvije decenije.

Tjenđin je udaljen od Pekinga 130 kilometara, nalazi se na sjeveru Velikog kineskog kanala i predstavlja najvažniji proizvodni centar i glavnu luku sjeverne Kine, odakle se snabdijeva prestonica Kine.

Bloomberg Adria

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak