Trump Media imala gubitak od 327,6 miliona, prihod u prvom kvartalu samo 770 hiljada dolara

Trump Media and Technology Group, kompanija povezana s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koja upravlja Truth Social, prijavila je  samo 770.500 dolara prihoda za prvi kvartal 2024. i neto gubitak od 327,6 miliona dolara.

Dionicama TMTG-a sa sjedištem u Sarasoti u Floridi – koji kaže da je “sigurna luka za slobodno izražavanje usred sve oštrije cenzure od strane Big Tech korporacija” – počelo su trgovati na Nasdaqu 26. marta 2024., nakon spajanja s kompanijom za akviziciju posebne namjene Digital World Acquisition Corp. (DWAC).

Trump posjeduje oko 65% dionica u Trump Media & Technology Group, koje trguju pod oznakom “DJT”.

U Q1, kompanija je zabilježila 311 miliona dolara negotovinskih rashoda koji su proizašli iz konverzije mjenica i povezane eliminacije ranijih obaveza, neposredno prije zatvaranja spajanja TMTG-a sa DWAC-om. Kompanija je imala operativni gubitak u prvom tromjesečju od 12,1 milion dolara na osnovu prilagođenih proračuna EBITDA; otprilike polovina tog iznosa — 6,3 miliona dolara — sastojala se od jednokratnih plaćanja vezanih za zatvaranje spajanja TMTG-a sa DWAC-om.

„U ovoj ranoj fazi razvoja kompanije, TMTG ostaje fokusiran na dugoročni razvoj proizvoda, a ne na kvartalne prihode“, rekla je kompanija objavljujući rezultate za prvi kvartal 2024. godine.

“Dodavanjem funkcija na Truth Social, pokretanjem TV streaminga uživo i izgradnjom svog ekosistema, kompanija ima za cilj da prvo razvije niz najboljih proizvoda u klasi koji se zatim mogu iskoristiti za povećanje prihoda i povećanje dugoročne vrijednosti.”

TMTG je rekao da će njegova “početna reklamna inicijativa” “nastaviti da se razvija kako TMTG implementira svoju viziju”.

Kompanija planira lansirati novu „platformu za TV streaming uživo“ za aplikaciju Truth Social za Android, iOS i web. U drugoj fazi, kako je rečeno, objaviće “samostalne Truth Social over-the-top (‘OTT’) aplikacije za striming za telefone, tablete i druge uređaje”, nakon čega će slijediti Truth Social streaming aplikacije “za kućni TV”.

Od 31. marta, TMTG je saopštio, njegov bilans gotovine i gotovinskih ekvivalenata iznosi 273,7 miliona dolara. Kompanija “vjeruje da ima dovoljno obrtnog kapitala za finansiranje poslovanja u doglednoj budućnosti”, navodi se u objavu rezultata za prvi kvartal.

TMTG-ov kvartalni izvještaj i finansije pregledali su Semple, Marchal & Cooper, koju je kompanija imenovala kao svoju nezavisnu javnu računovodstvenu firmu od 4. maja 2024. To je uslijedilo nakon što je SEC optužio prethodnog revizora, BF Borgersa, za “masovnu prevaru” u pripremi više od 1.500 regulatornih podnesaka za javna preduzeća.

Kompanija je saopštila da je na osnovu podataka dostavljenih TMTG-u, od 29. aprila 2024. godine dionice kompanije držalo više od 621.000 dioničara, od kojih su “ogromna većina mali investitori”.

TMTG je pokrenuo Truth Social početkom 2022.; kompanija nije otkrila koliko ljudi koristi uslugu. Trump Media & Technology Group je formirana 2021. godine nakon što je bivši predsjednik izbacio Twitter (sada se zove X), Facebook, Instagram, YouTube i druge internet platforme, na kojima se navodi da je prekršio zabranu podsticanja nasilja u vezi sa 6. januarom. 2021., napad na američki Kapitol, koji je imao za cilj da poništi rezultate izbora 2020. Trumpove račune su vratili X, Metin Facebook i Instagram, YouTube i drugi, ali on i dalje koristi Truth Social kao svoju omiljenu platformu društvenih medija.

Yahoo finance

Podijeli ovaj članak