Snažan rast prosječne plate u Hrvatskoj, ali je većina ispod prosjeka

Prosječna neto plata za pravna lica u Hrvatskoj za mart iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na mart 2023. godine nominalno više za 17,3 odsto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS ) objavljen u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plate.

Prema izvještaju DZS-a, medijalna neto plaća za mart iznosila je 1.086 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim licima isplaćena je u finanijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i penzionih fondova, u iznosu od 2,033 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 841 euro.

U odnosu na platu za februar ove godine, prosječna neto plata za mart bila je nominalno veća za 6,3 odsto, a realno veća za 5,4 odsto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po satu za mart iznosila je 7,75 eura, što je u odnosu na februar više za 5,7 odsto, au odnosu nmart prošle godine više za 27,5 odsto.

Budući da je medijalna neto plata za mart manja od prosječne neto plate (za 240 eura), što znači da je većina građana imala ispodprosječnu platu.

To pokazuje i distribuciju neto plata iz koje se vidi da je 60 odsto zaposlenih primilo neto platu za mart do 1.230 eura, što znači manje od prosječne plate, odnosno da oko dvije trećine zaposlenih ima platu manju od prosječne, jer je granica sedmog decila 1.414 eura.

Zaposlenih koji imaju najniže mjesečne plate, u iznosu jednakom ili manjem od 730 eura, bilo je deset odsto. Podaci pokazuju da je 20 posto zaposlenih zaradilo neto platu za mart do 798 eura, a 30 odsto do 873 eura.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak