Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%

Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 miliona eura, pri čemu je ukupni obim poslovanja zadržala na prošlogodišnjem nivou; dostigao je 488,7 miliona eura.

Grupa je uspješno premostila pad premija dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, objavila je danas ta osiguravajuća kuća.

Dobit prije oporezivanja koncerna u prva je tri mjeseca ove godine dosegla 43,3 miliona eura, što je 153 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine, pa je ukupni obujam poslovanja, koji uključuje sve obračunate premije i ostale prihode, bio 488,7 miliona eura.

Obračunata bruto premija osiguranja u promatranom je razdoblju iznosila 448,7 miliona eura, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ostali prihodi iznosili 40 miliona eura i ostali su nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje lani.

Kako ističu u Triglavu, grupa je u prvom kvartalu uspješno prebrodila pad premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. Zamjetno je povećao obim poslovanja ostalih segmenata, posebno segmenta nekretnina (za 12 posto), a rast su ostvarili i na tržištima Adria regiona (za 14 posto) iu širem međunarodnom okruženju (za 19 posto), objasnio. Takođe su istakli  da je grupa zadržala finansijsku stabilnost i dobru kapitalizovanost.

U grupi, uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja, do kraja godine očekuju ostvarenje planirane godišnje dobiti.

U međuvremenu je matična Zavarovalnica Triglav u prva tri mjeseca ove godine ostvarila čistu dobit od 24,9 miliona eura, odn. 241 posto više nego u istom razdoblju lani, a dobit prije oporezivanja porasla je 235 posto na 29,4 miliona eura.

Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predlažu skupštini, koja će se održati početkom juna, isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici, što po trenutnoj cijeni dionice predstavlja pet posto dividendnog prinosa.

Podijeli ovaj članak