Ether uzletio, SEC bi ipak mogao da odobri ETF-ove

Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za hartije od vrijednosti i berzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na berzi, od kojih prva stiže ove nedjelje.

Ether je predvodio rast, porastao je za 9% na 3680,98 USD, prema Coin Metricsu. U ponedjeljak je skočio 20%.

U međuvremenu, bitcoin je dodao 2% i trgovao se na oko 71.350 dolara, povećavajući rast od 8% u odnosu na prethodni dan, kada je vratio nivo od 70.000 dolara.

Dionice povezane s kripto zajahale su talas. Coinbase i Microstrategy svaki je dobio oko 2% u produženom trgovanju, a Robinhood je dodao 3%. Nekoliko dionica rudarenja bitcoina zabilježilo je dobitak od 3%, uključujući Marathon Digital, Riot Platforms, Iren (ranije poznat kao Iris Energy) i CleanSpark.

Ulagači preispituju šanse da SEC da zeleno svjetlo za aplikacije za ether ETF usred izvještaja da je SEC zatražio ažuriranje dokumenata od potencijalnih izdavača ETF-a i berzi. Prethodni je konsenzus bio da takva sredstva vjerovatno neće biti odobrena.

“ETH je naglo porastao nedugo nakon što su počele kružiti glasine da bi SEC ipak mogao odobriti spot ETH ETF-ove ove nedjelje”, rekao je Bartosz Lipiński, izvršni direktor Cube Exchange.

„Međutim, slično kao i kod spot bitcoin ETF-ova koji su odobreni ranije tokom godine, ovo mi se čini kao situacija tipa ‘kupi glasine, prodaj vijesti’ i zamislio bih porast do ovog četvrtka… a zatim barem kratku rasprodaju nezavisno od toga jesu li sredstva odobrena ili ne”, dodao je.

Konačne odluke o zahtjevima VanEcka i Ark Investa trebale bi se donijeti ovog četvrtka, odnosno petka.

BlackRock, Fidelity, Invesco, Grayscale i Bitwise Asset Management takođe imaju prijave koje čekaju odluke ove godine, prenosi SEEbiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak