Ovo su TOP 50 najvećih investicionih kompanija na svijetu

Tokom prošle godine, investicione kompanije (Private Equity) kontrolisale su 8,2 triliona dolara u imovini na globalnom nivou prema podacima McKinsey &Company, što je brojka koja se brzo porasla otkako se industrija prvi put pojavila prije 40 godina.

Kako veliki investitori kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva sve više gledaju na privatna tržišta, ovi alternativni menadžeri imovinom su vidjeli da je njihova imovina porasla više od dva puta u posljednjih pet godina.

Ova infografika prikazuje 50 najboljih privatnih investicionih kompanija širom svijeta, na osnovu podataka Private Equity International (PEI).

Source: Visualcapitalist.com

Top 50 Private Equity firmi

Da bi se odredila rang lista, firme privatnog kapitala su definisane kao one koje prikupljaju kapital sa svrhom direktnog ulaganja u , pokrivajući diverzifikovani privatni kapital, rizični kapital, kapital rasta, otkupe, zajedno sa obrtnim ili kontrolnim orijentisanim investicionim kapitalom u nevolji.

Rangiranje ne uključuje fondove, privatna ulaganja u javni kapital (PIPE) ili fondove koji prate sekundarne, nekretnine, infrastrukturu, hedž fondove, dugove ili mezanine strategije.

U nastavku pogledajte 50 najvećih investicionih  kompanija širom svijeta, na sonovu obima kapitala prikupljenog tokom petogodišnjeg perioda koji završava 31. marta 2023.:

Blackstone je vodeći u Sjedinjenim Državama i svijetu, prikupivši 125,6 milijardi dolara kapitala od 2018. do 2023.

Sa sjedištem u New Yorku, ukupna imovina Blackstonea pod upravljanjem iznosila je 991 milijardu dolara u prvom tromjesečju 2023. i od tada je ove godine premašila trilion dolara. Ova suma je otprilike BDP Holandije.

Sljedeći na redu su KKR i švedski EQT, od kojih svaki prikupio preko 100 milijardi dolara. U stvari, ovo je bio prvi put da su tri kompanije postigle ovu granicu od 100 milijardi dolara za prikupljanje kapitala na PEI-ovoj rang listi u periodu od pet godina.

Kao što možemo vidjeti, velika većina najvećih privatnih kompanija smještena je u Americi, što čini 36 od 50 najboljih svjetskih kompanija. Sjevernoameričke PE firme činile su 1,34 triliona dolara (72%) od 1,85 triliona dolara koliko ih je prikupilo 50 najboljih kompanija na rang listi.

Na drugom mjestu sa velikom razlikom je Evropa, sa devet firmi koje čine 179 milijardi dolara (9,7%) od ukupno prikupljenih sredstava. Mnoge od najvećih evropskih privatnih investicionih kompanija smještene su u Londonu, Engleska, a najistaknutiji menadžeri imovine u gradu su Hg i Permira Advisors.

U Aziji, najveća investiciona kompanija bila je Hillhouse Capital Group sa sjedištem u Singapuru, koja je pokrenuta 2005. godine. Ova firma je podržala nekoliko internet kompanija koje se kreću od Tencenta, najveće javne kompanije u Kini, do Baidua.

Podijeli ovaj članak